Drugi mostarski strip vikend

Autor Zagora Joevito Nuccio smatra Mostar čarobnim gradom

10.12.2017.
u 10:30

Sama krema svijeta stripa okupila se u Mostaru na drugom vikendu stripa. Festival stripa otvoren je jučer predstavljanjem svjetski poznatih autora u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, piše Večernji list BiH. Na festivalu sudjeluju glavni urednik popularnog stripa Zagor Moreno Burattini, autori Walter Venturi i Joevito Nuccio, zatim su tu domaće snage poznate na svjetskoj sceni Enis Čišić, Midhat Mido Kapetanović, Bane Kerac, Darko Perović, Stevan Subić, Boris Talijančić, Milorad Vicanović Maza i Renato Vladimir Renky. Festival se održava još danas,a posjetitelji će imati priliku družiti se sa svojim omiljenim autorima, dobiti njihov crtež i autogram. Planirane su i tribine, prodaja stripova, majica, plakata, a za najmlađe su pripremljeni besplatni stripovi te još mnogo toga.

Organizacija festivala

Organizator festivala je udruga “MoStrip” koja već drugu godinu pokušava popularizirati strip među mostarskom publikom. Predsjednik udruge Dubravko Šimić rekao je kako su bili jako zadovoljni prošlogodišnjim festivalom te su se ove godine odlučili na još veći projekt. - Ovogodišnji festival zaokružio je tri naša projekta. Početkom godine organizirali smo radionice za djecu čiji su radovi izloženi na festivalu, radili smo na izadvanju časopisa, gdje smo objedinili sve naše radove i prezentirali udrugu te, naravno, radili na organizaciji cijelog ovog festivala - kazao je Dubravko Šimić. Mostar je ovoga vikenda postao središte svijeta stripa, a okupiti poznata imena na jednom mjestu nije bilo lako. - Autore smo uspjeli okupiti posjećujući druge festivale. Posebice bih istaknuo onaj u Makarskoj na koji dolaze svi poznati autori te polako kroz priču, poznanstva, preporuke i, naravno, društvene mreže uspjeli smo kontaktirati autore koji su ovdje s nama - rekao je Šimić. Autori su izradili plakate svojih stripova s motivima Mostara pa tako možemo vidjeti Zagora kako skače sa Starog mosta, Spidermana kako se njiše sa zgrada u Starom gradu te još mnoge poznate likove. Prošle godine su autori izradili četiri unikatna plakata, a ove godine takvih je šest pa Mostar sada ima deset prepoznatljivih plakata koji su preko društvenih mreža i medija plasirani u cijeli svijet. Organizatori se nadaju kako će ovaj festival postati tradicionalan i iz godine u godinu sve bogatiji.

Autor Zagora Joevito Nuccio

Najomiljeniji strip na našim prostorima je zasigurno Zagor koji su generacije i generacije zadivljeno iščitavale, a to i danas čine. Autor poznatog stripa Joevito Nuccio za Večernji list je otkrio kako se na ovaj festival odazvao samo jer je riječ o Mostaru, koji već dugi niz godina želi posjetiti.

- Ne volim putovati pa rijetko posjećujem festivale, a prije više od godinu dana primio sam poziv za prošlogodišnji na koji se nisam mogao odazvati. I ove godine bilo je vrlo upitno hoću li moći doći zbog obveza i privatnih problema, no uspio sam se organizirati samo zato što je riječ o Mostaru - rekao je nam je Joevito Nuccio. Kaže kako je Mostar za njega čaroban grad te da ga priča o Starom mostu fascinira. - Za Mostar sam čuo poslije rata. Jedna slabo poznata talijanska pjevačica snimila je pjesmu o mostarskom mostu u kojoj je otac sinu pričao o Starom mostu. Pjesma je jako emotivna i ostavila je snažan dojam na mene. Osjetio sam povezanost s tim mostom, a rušenjem mosta kao da se urušio dio mene - prepričava Nuccio. Autor Zagora postao je 2005., a cijeli život sanjao je da će jednoga dana crtati svog omiljenog junaka. Ostavio je posao arhitekta kako bi se mogao posvetiti svom poslu iz snova. Godine 2002. predao je svoje crteže glavnom uredniku Burattiniju, no morao je još mnogo raditi i usavršavati se kako bi postao jedan od autora, a želja mu se ostvarila tri godine poslije. Na drugim projektima ne radi jer je njegova jedina želja uvijek bila crtati samo Zagora. Osim talenta, za taj posao potrebno je i jako puno truda. - Mladim crtačima koji tek ulaze u ovaj posao savjetujem da slijede svoj san i slušaju savjete drugih koji su već dugo u svijetu stripa jer zbog neiskustva često ne obraćaju pozornost na bitne stvari. Moraju biti svjesni da im takve savjete mogu dati samo oni koji su ovaj posao radili puno prije njih te, naravno, biti jako uporni - poručio je mlađim kolegama Nuccio. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije