Mostarsko proljeće

"Biseri života" i "Doktorica Baka i unuk Roko" Zdravke Mile Marijanović

16.05.2022.
u 14:18

U sklopu Mostarskog proljeća 2022. - XXIV. dana Matice hrvatske Mostar u utorak, 17. svibnja u 19 sati u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače – Galeriji kraljice Katarine bit će predstavljeni zbirka pjesama "Biseri života" i strip "Doktorica Baka i unuk Roko" Zdravke Mile Marijanović, inače poznate mostarske liječnice.

"Doktoricu Baku i unuka Roka" – priču u stripu za male i velike, možda čak i istinitu, kako stoji u podnaslovu stripa, ilustrirala/nacrtala je Zrinka Ostović.

U programu sudjeluju: Miro Petrović, Anita Martinac, Tina Laco, Misijana Brkić-Milinković, Silvija i Anamarija Vukojević i Bruno Marijanović.

"Tekst književnice Zdravke Mile Marijanović ilustratorica Zrinka Ostović je oživjela, tj. uprizorila likove i dala im karakterne osobine u slici, baš onakve kakve, čitanjem dijaloga, i otkrivamo da oni jesu. Oslikavanje i oblikovanje izražaja u predodžbi, osjećajima i razmišljanjima, do same kristalizacije vrijednosti, daje odgovore na zamišljena lica. Kompozicija slika usklađena je s fabulom; stil i likovni izražajni govor prikazuje usklađenost kroz jasnu poruku. Elementi kadrova, struktura vizualnog i verbalnog, prikazana jezikom stripa, tj. vizualnim jezikom u kratkoj formi, pretočeni su u zabavan obrazovni sadržaj. Zbog toga je strip "Doktorica Baka i unuk Roko" privlačan čitatelju. Fabula se provlači kroz boje i dijaloge, a karakterne osobine likova nas uvode u svijet mašte. Tako se u ovom stripu poistovjećujemo s dječacima koji, od svoje bake doktorice, uče o važnosti prehrane", napisala je, između ostaloga, u recenziji stripa književnica Anita Martinac.

"Odmah moram reći – prekrasan strip za mlade. S oduševljenjem će ga čitati i stari i mladi. Svi unuci imaju svoje bake, i sve bake imaju svoja zanimanja i vole unuke, i isto tako vole im kuhati i ugađati njihovim – «rado bih pojeo» prohtjevima. U ovoj strip-priči baka je, u stvarnome životu, po zanimanju – liječnica. I ona rado kuha svojim unucima. Prelijepa priča kaže da je unuk Roko “pomalo na svoju ruku”, kada je jelo u pitanju... Autorica teksta Zdravka Mila Marijanović u priču je ukomponirala i obrazovnu notu o virusima i bakterijama, kao i „stvarne događaje“, koji obilježavaju taj uzrast, poput „zubić – vile“, koja je Roku, za ispali zubić, donijela tanjuriće, posudice i kuhače te pravu kuharsku kapu... Tako je unuk Roko zaključio da želi jednoga dana biti kuhar, koji će imati svoj restoran, a koji će se zvati „Bakina kuhinja“. Tako završava ova prekrasna poučna priča o doktorici baki i njezinu unuku Roku. Sve je to čudesno lijepo u stripu nacrtala likovna umjetnica Zrinka Ostović", napisao je pak književnik Miro Petrović.


O autorici:

Dr. Zdravka Mila Marijanović, djevojački Markotić, rođena je 15. studenoga 1948. u Mostaru. Supruga je i majka dvoje djece. Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu, a Medicinski fakultet i specijalizaciju iz radiologije u Sarajevu. Edukaciju iz UZV dijagnostike obavila je u Sarajevu i Zagrebu, a gradu na Neretvi i njegovim ljudima posvetila je cijeli radni vijek. Na brojnim kongresima iz područja radiološke dijagnostike sudjelovala je sa stručnim izlaganjima i radovima (s posebnim osvrtom na tumore dojke).
Godine 2005. izabrana je za najuspješniju ženu Grada Mostara, iz područja medicine. Sudjelovala je
2008. na poslijediplomskom tečaju za usavršavanje liječnika iz UZV dojke, a 2009. dobila je
priznanje za rad u zdravstvu i zdravstvenoj edukaciji. Dr. Zdravka Mila Marijanović dobitnica je i književne nagrade "Krešimir Šego“ za igrokaz.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije