mostarsko ljeto salke šarića

Četiri desetljeća jedne manifestacije

19.09.2018.
u 12:44

Manifestacija “Mostarsko ljeto” dobila je svoju monografiju (“protiv potisnuća u zaborav”) u obliku knjige autora Salke Šarića u izdanju Muzeja Hercegovine. Knjiga pod nazivom “Kulturna manifestacija Mostarsko ljeto (programska i fotodokumentacija 1979. - 2018.)” službeno je predstavljena tijekom ovogodišnje istoimene manifestacije koja je, unatoč svemu, preživjela i opstala na radost poklonika kulture u gradu na Neretvi.

Posljednja knjiga

Autor Salko Šarić, glumac, redatelj i sociolog kulture, u kulturnoj javnosti poznat je kao ustrajni kroničar kulturnih zbivanja u Mostaru, koji je do sada objavio desetak knjiga o kulturnim institucijama i manifestacijama u gradu na Neretvi.

- Ovo je deveta i posljednja knjiga o temama koje su mene zanimale, a to su profesionalne institucije, dok je ova sada konkretno vezana uz ovu manifestaciju. Tako da sam manje-više obradio, dokumentirao u obliku knjige, sve što je bilo u Mostaru aktualno, ona čak obuhvaća jednim dijelom i razdoblje poslije rata. Sada je sve to sačuvano - istaknuo je Salko Šarić prilikom promocije.

- Knjiga govori o 39 godina u kojima je Mostarsko ljeto postojalo, prestajalo s radom, ponovno počinjalo i jako je značajna zbog očuvanja kulturne baštine ovoga grada. Također, jako je značajna zbog toga što jedan čovjek poput Salke Šarića izdaje već devetu knjigu slične tematike, u kojoj pokušava sakupiti na jedno mjesto sve činjenice, svjedočanstva o postojanju jedne značajne kulturne manifestacije, koja je u svakom slučaju nešto što je obilježavalo Mostar - poručio je mostarski glumac i dugogodišnji Šarićev suradnik Nedžad Maksumić.

Dokumentacija o kulturnoj manifestaciji “Mostarsko ljeto” stradala je u posljednjem ratu uništenjem zgrade u kojoj su bile prostorije Kulturno-prosvjetne zajednice Općine Mostar, a koja je bila organizator ove manifestacije.

- Knjiga je nastala kao rezultat podataka iz novinskih osvrta i kritika, ponekog prikaza objavljenoga u časopisima, malog broja sačuvanih plakata i oglasa pohranjenih u mostarskom Muzeju Hercegovine, privatnim arhivama. Pokušao sam, na temelju dostupnog materijala, a u odnosu na vrijeme i prilike, ovu temu što podrobnije rasvijetliti.

Hommage vremenu

Volio bih da se ova knjižica, iako sumnjam da je iscrpila zadanu temu, shvati kao hommage vremenu i trudu djelatnika koji su svojim entuzijazmom pridonijeli promicanju ambijentalnoga kazališnog izraza, što kvalitetnijoj i raznovrsnijoj kulturnoj ponudi u gradu za vrijeme ljetne sezone i uklapanju Mostarskog ljeta u povijest mostarske kulturne scene - napisao je u uvodnoj napomeni autor knjige Salko Šarić. Knjiga na više od 200 stranica donosi i veliki broj arhivskih fotografija, od kojih se posebno ističe ona na naslovnici knjige. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije