stota godišnjica od rođenja Đure Baslera

Čovjek koji je svu svoju ostavštinu darovao širokobriješkim fratrima

08.03.2017.
u 10:00

Skup u spomen na stotu obljetnicu rođenja Đure Baslera, glasovitog bosanskohercegovačkog i hrvatskoga arheologa i konzervatora, koji je održan u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg, okupio je Širokobriježane, ali i štovatelje čovjeka koji je svu svoju ostavštinu darovao širokobriješkim franjevcima. Skup su organizirali Odjel za kulturno-povijesnu baštinu ZHŽ-a i Franjevački samostan Široki Brijeg.

“Ovaj skup je svjedočenje o sjajnoj osobnosti i trajnoj vrijednosti rada jednog velikog čovjeka erudita, arheologa, konzervatora, ljubitelja umjetnosti, profesora koji je svoj osobni život gotovo u cijelosti posvetio strukama kojima se bavio, i to na opće dobro, čime je u znanstveni i kulturno-umjetnički korpus BiH i Jadranskog priobalja utkao vrlo vrijedan, trajan i jedva mjerljiv prinos.

Sudjelovao je i u organizaciji izložbe “Blago franjevačkih samostana” 1988. godine te je Franjevačkom samostanu u Širokom Brijegu darovao sve što se zateklo u njegovu skučenom stanu. Bio je neobično širok čovjek koji može biti uzor svakom čovjeku, a pogotovo ljubiteljima umjetnosti”, rekao je fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije.

O životu Đure Baslera govorile su Maja Soldo i Lidija Mićić, djelatnice Zavoda za zaštitu spomenika. Soldo je istaknula kako je Basler jedan od rijetkih koji su uspjeli postati i čovjekom i znanstvenikom. O osobnom prijateljstvu s Đurom Baslerom govorio je fra Andrija Nikić koji je apelirao na vlast i nadležne službe da se podigne spomenik i nazove ulica po Đuri Basleru.

O Baslerovoj disertaciji govorio je Ante Uglešić, pročelnik studija arheologije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

U sklopu ovoga događaja otvorena je i prigodna izložba koja je javnosti prikazala dio ostavštine, između ostaloga, i bogatu i specijaliziranu knjižnicu – koju je Đuro Basler ostavio širokobriješkim franjevcima.

Među eksponatima su se našli raznoliki predmeti, od portreta, preko crteža, pa sve do terenskih dnevnika i objavljenih djela.

Sudionici skupa, uz objašnjenja fra Vendelina, imali su prigodu vidjeti samostansku riznicu gdje su smještene slike starih majstora, umjetnički oblikovano crkveno posuđe i uporabni predmeti, stare knjige i liturgijsko ruho, a postav je uredio dr. Đuro Basler.

Đuro Basler rođen je 6. ožujka 1917. u Sijekovcu kod Bosanskoga Broda, a umro u Sarajevu 3. veljače 1990. godine. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije