HRVATSKA AKADEMIJA ZA ZNANOST I UMJETNOST U BiH

Dayton nije ispunio mnoga druga očekivanja konstitutivnih naroda i građana ove zemlje

umjetnost
01.12.2015.
u 10:35

U povodu obilježavanja 20 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, kao krovna i odgovorna znanstvena i umjetnička institucija hrvatskoga naroda, smatra svojom dužnošću ovim priopćenjem upoznati javnost sa svojim viđenjem krucijalnih pitanja koja su u izravnoj vezi s provođenjem Daytonskog mirovnog sporazuma u proteklom razdoblju.

1. Daytonski sporazum, kojeg čini Okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini i desetak njegovih aneksa, imao je veliki značaj za zaustavljanje četverogodišnjeg rata u BiH što je, uz uspješnu primjenu vojnog sporazuma, njegova nesporna i najveća vrijednost. Međutim, Dayton nije ispunio mnoga druga očekivanja konstitutivnih naroda i građana ove zemlje. Nije to ni mogao jer je od početka bio nepravedan, budući da je utemeljen na neravnopravnu položaju hrvatskoga naroda u odnosu na druga dva konstitutivna naroda. 

2. Tijekom dvadeset godišnje implementacije očekivali smo nadogradnju Daytona u pravcu ispravljanja nepravdi, a doživjeli smo njegove brojne «tihe revizije» i nove nepravde što su nam zakonskim izmjenama nametane od strane međunarodne zajednice i njezinih visokih dužnosnika potpomognute voljom našega partnerskog naroda u Federaciji BiH, a koje su, u pravilu, bile na štetu hrvatskoga naroda. Ukazujemo na stanje u društvu koje pokazuje da je hrvatski narod danas po mnogo čemu evidentno neravnopravan s drugima. Uz to istovremeno i po mnogim pitanjima majoriziran i diskriminiran. A narod koga drugi majoriziraju i diskriminiraju, a onda mu svojom voljom nameću i biraju njegove predstavnike u najvišim tijelima vlasti, nije slobodan narod. Zato zahtijevamo temeljite reforme i ispravljanje nepravdi u interesu izgradnje stabilne, prosperitetne i mirne Bosne i Hercegovine, na korist i dobrobit svih njezinih naroda i građana, a ona to može postati samo u uvjetima pune jednakopravnosti..

3. Daytonom propisani i nametnuti Ustav za Bosnu i Hercegovinu potrebno je temeljito promijeniti. Nezadovoljni smo poznatom njemačko-engleskom inicijativom koja to nije predvidjela, već se ograničila samo na gospodarska i socijalna pitanja, što jeste važno ali nije dovoljno. Potreban nam je ustav koji će osigurati stvarnu političku, institucionalnu, kulturnu, jezičnu i svaku drugu jednakopravnost svih naroda, nacionalnih manjina i građana. Bez političke i institucionalne jednakopravnost, koja podrazumijeva da svaki narod ima iste institucije političkog i pravnog sustava vlasti, te jednake mehanizme ostvarivanja i zaštite kolektivnih i individualnih ljudskih prava i sloboda, nema niti može biti građanske i svake druge jednakopravnosti. Zato apeliramo i zalažemo se za žurne ustavne promjene i učinkovite reforme u svim oblastima života.

4. Inzistiramo i dalje na stvaranje uvjeta za održiv povratak i ostvarivanje prava izbjeglica i raseljenih osoba da se pod normalnim i humanim uvjetima vrate na svoja stoljetna ognjišta u svim dijelovima zemlje, a osobito u Republiku Srpsku. Razočarani smo pasivnim odnosom međunarodne zajednice, njezina visokog predstavnika, ali i domaćih političara, prema ovom izuzetno važnom društvenom problemu. 

5. Razočarani smo radom Haškog tribunala, koji se pretvorio u okoštalu birokratsku strukturu i pristrani prividni sud u službi međunarodne politike i pod izravnim utjecajem njezinih moćnika. To potvrđuju drakonske nepravedne kazne što ih je izrekao šestorici Hrvata, koji godinama nepravedno čame u njegovim kazamatima, strpljivo i stoički čekajući pravdu u drugostupanjskom postupku, dok se nerazumnim odlukama toga suda Šešelj i drugi zločinci slobodno šeću, podgrijavajući i zazivajući nove sukobe na ovim prostorima.

6. Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ne samo da nema političku, već nema ni kulturnu, jezičnu, obrazovnu ni svaku drugu autonomiju, koju imaju drugi. Trebalo mu je dvanaest godina uporne borbe da osnuje svoju znanstvenu Akademiju, ali još uvijek nije izborio pravo na poseban TV kanal, programske sadržaje koje sam stvara, niti informiranje na vlastitu jeziku. Protestiramo protiv društvenog stanja i politike koja hrvatski narod ovdje pokušava svesti na status nacionalne manjine.

7. Izražavamo svoje nezadovoljstvo neustavnim i nezakonitim oduzimanjem ovlasti i financijskih sredstava od županija u korist federalnog budžeta i zahtijevamo povrat županijama svih nezakonito otuđenih nadležnosti i financijskih prihoda.

8. Dajemo podršku razumijevanja i solidarnosti s hrvatskim braniteljima kojima su nezakonito oduzeta njihova prava i zalažemo se za njihovo ponovno uvođenje u prava te izjednačavanje s braniteljima iz reda drugih konstitutivnih naroda. 

9. Ukazujemo na nezavidan materijalni i društveni položaj znanosti i obrazovanja te njihovu podređenost politici. Zahtijevamo od hrvatskih političara i zastupnika izabranih u institucije vlasti da se izbore za izjednačavanje položaja Hrvatske akademije za znanost i umjetnost, kao i njezinih članova, s drugim nacionalnim akademijama i njihovim članovima, što podrazumijeva jednako pravo na korištenje proračunska sredstva, koja zajednički stvaraju gospodarski subjekti i građani iz reda sva tri naroda.

10. Skrećemo pozornost na ugrozu načela vladavine prava i zapostavljanje pravne države do kojeg izrazito dolazi masovnim neprovođenjem odluka ustavnih sudova. Posebno smo zabrinuti zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda koja se odnosi na grad Mostar i izborni zakon, zbog čega godinama ne funkcionira Gradsko vijeće pa građani Mostara trpe, ne samo zato što su jedino oni u ovoj zemlji lišeni ostvarivanja građanskog izbornog prava, već iz zato što ne mogu ostvarivati ni sva druga građanska i civilna prava iz domena mjerodavnosti gradskih vlasti.

11. Zbog svega naprijed rečenog država BiH je nefunkcionalna, neučinkovita i samo-neodrživa, prije svega zato što nije riješila nacionalno pitanje. Odgađanjem rješenja i zadržavanjem postojećeg «status kvo» stanja opstruira se njezin europski put te u nedogled produžuje stanje društvene agonije i produbljuje međusobno nepovjerenje. Forsiranje primjene izbornog načela «jedan čovjek jedan glas», osobito na državnoj i federalnoj razini, nije primjereno višenacionalnoj zajednici pa je kao takvo neprihvatljivo, budući da je u biti puka kvazi-demokratska podvala.

12. Ohrabruje činjenica da se danas, za razliku od ranijeg stanja, o Daytonu i visokom predstavniku može otvorenije i slobodnije govoriti, jer je i u međunarodnoj zajednici sazrelo uvjerenje da ovakav unutarnji ustroj BiH je neodrživ, budući da je sprečava na njezinu putu bržeg i uspješnijeg integriranja s razvijenim civiliziranim svijetom.

Budući da je obilježavanje 20– godišnjice Daytona na mnogim drugim mjestima prošlo manje ili više nezapaženo i bez pokretanja ovih i drugih važnih znanstvenih, društvenih i političkih pitanja, informiramo javnost da ćemo u dogledno vrijeme pripremiti, organizirati i održati poseban znanstveni skup posvećen dvadesetogodišnjici, na koji namjeravam pozvati ugledne znanstvenike iz reda sva tri naroda i svih nacionalnih akademija.   

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?