Publikacija namijenjena osnovcima, ali i njihovim roditeljima:

Dnevnik jedne djevojke, intimni razgovori sa samom sobom

Dnevnik
28.01.2016.
u 14:22

Nakon dugogodišnjeg rada sa mladima naša sugovornica Dajana Cvjetković je mišljenja da je ovoj populacijskoj skupini najbolje pristupiti iz ugla njihovih vršnjaka i na taj način prenijeti poruke i educirati ih o životnim temama na koje ne mogu dobiti odgovor iz svoje bliske okoline.

„U školi bi kao trebalo nešto i da naučimo, a u suštini učimo stvari koje nam nikada neće trebati, a o bitnim stvarima, životnim i svakodnevnim kao što su seksualnost, reprodukcija, pubertet, i tako to učimo na tako neki konfuzan i po meni vrlo licemjeran način. A svi očekuju da jednoga dana postanemo odrasle, zdrave osobe i dobri roditelji. Pa niko se nije naučen rodio! Jedino oni koji idu na Zdrave životne stilove mogu nešto konkretno i provjereno o tome pročitati. Generalno društvo je licemjerno, mislim, do kad bi ti govorili da te na svijet roda donijela? Ko zna? Majke mi, dobro se sjećam: Maja i ja, igramo se u haustoru, možda smo bile 1. razred (2. plafon), vjerovatno smo se barbikama igrale i da nas je očiti nedostatak pojedinih organa kod tih lutki asocijativno naveo na priču o reprodukciji. Kaže Maja meni: "Znaš li ti kako djeca nastaju?", "Ne znam" rekoh. "Pa tako što ONA muška stvar uđe u ONU žensku stvar i napravi prostor da može više hrane da stane u stomak". "Aha... tako znači, a kako od te hrane beba nastane?", pitam je ja."E to ne znam ni ja" hahaha kao sad se sjećam kako sliježe ramenima i to govori...“ odlomak iz publikacije Dnevnik jedne djevojke, koji govori o odrastanju u BiH na zanimljiv, dinamičan i poučan način.

„Glavna junakinja Dnevnika prolazi kroz turbulentan ali i zanimljiv period života, adolescenciju. Pohađa gradsku sarajevsku školu, redovno šeta Vilsonovim, koristi facebook i ne slaže se sa mišljenjem roditelja. Ali za razliku od svojih vršnjaka ona analizira prepreke sa kojima se susreće, traži dodatna objašnjenja ali pravi i greške te snosi posljedice“, kazala je koordinatorica projekta i liderica programa seksualno i reproduktivno zdravlje i prava Asocijacije XY Dajana Cvjetković pokušavajući u kratkim crtama da nas upozna sa sadržajem ove jedinstvene publikacije na bh. tržištu.

Nakon dugogodišnjeg rada sa mladima naša sugovornica je mišljenja da je ovoj populacijskoj skupini najbolje pristupiti iz ugla njihovih vršnjaka i na taj način prenijeti poruke i educirati ih o životnim temama na koje ne mogu dobiti odgovor iz svoje bliske okoline.

„Dnevnik jedne djevojke predstavlja vrlo bitan vid edukacije ne samo za mlade već i za njihove roditelje. Ako postavimo pitanje : Šta znači biti tinejdžerka u Sarajevu u 21. vijeku, i dobijemo odgovor: Znači biti moderna, zanimljiva, pametna, okružena mnogobrojnim tehnološkim i kulturnim mogućnostima, onda moramo spomenuti i tabue o osnovnim temama odrastanja, nedoumicama, i lažnim prijateljstvima. Svaka mlada osoba se na neki način susreće sa problemima održavanja prijateljstva, sticanja povjerenja ili iskrene komunikacije putem društvenih mreža. Sve bi to bilo normalno i prihvatljivo da u školi učimo o promjenama tijela, emocija, hormonima ili seksualnosti. Odrastamo u svijetu koji seksualizira svaku poru društva, od muzike, mode, filma ili zabave a zanemaruje individualne potrebe, načine razvoja seksualnosti, naučna objašnjenja tjelesnog rasta i razvoja, medicinski ispravno tretiranje promjena ili prihvatljivu izgradnju socijalnih veza“, pojašnjava Cvjetković.

Zbog lakšeg snalaženja u svijetu odraslih ali i boljeg razumijevanja nas odraslih prema mladima nastao je Dnevnik jedne djevojke.

„Želim da ga pročita što više osnovaca širom BiH jer sam sigurna da će im mnogo pomoći i olakšati odrastanje“, zaključila je Cvjetković.

Link za preuzimanje Dnevnika jedne djevojke:http://xy.com.ba/uploads/attachment/attachmentfile/db4ab402c775c111bc9f092d2bdf3cc0.pdf

Dnevnik jedne djevojke je kreiran kroz projekat Aktivizmom mladih protiv nasilja u Općini Novo Sarajevo se realizira u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije IV – LOD IV“ kojeg financira Europska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 milijuna eura.

Anterfile:

Kamen temeljac za nastanak publikacije „Dnevnik jedne djevojke“ je publikacija koja je svjetlo dana ugledala prije dvije godine. Riječ je o „Dnevniku jednog momka“ koji je kroz svoj sadržaj tretirao temu vršnjačkog nasilja a koji se realizovao u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III“ kojeg je financirala Europska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 milijuna eura.

Preuzmite „Dnevnik jednog momka“ na sljedećem linku: http://xy.com.ba/uploads/attachment/attachmentfile/974776554372a6e71ff0f00569cebaaa.pdf

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije