"rat prije rata"

Dokumenti, svjedočanstva i fotografije o počecima rata u Mostaru iz prve ruke

Glasmostara.ba
24.06.2020.
u 19:27

Viktor Stojkić objavio je svoju novu knjigu “Rat prije rata”, koja donosi svjedočanstvo iz prve ruke o ulozi i doprinosu policije Mostara o obrani središta Hercegovine i doline Neretve u Domovinskom ratu, u razdoblju rujan 1991. - lipanj 1992.

Knjigu-monografiju, ilustriranu bogatom dokumentacijom koja svjedoči istinitost i fotografijama na 440 stranica, otvara zadivljujućom rečenicom nobelovca Ive Andrića o Mostaru: “Mostar je od prirode povlašten grad. Ovdje se brže hoda, lakše se diše, bolje misli. Kada osjetim ovu ljepotu, ražalostim se nad onima koji ovdje nisu i koji žive u tamo nekim čamotinjama”. No, proljeće 1992. godine nije bilo baš tako. Naime, grad je već mjesecima bio okupiran, točnije od mjeseca rujna 1991., kada je u Mostar i Hercegovinu došla tzv. JNA koju su sačinjavali rezervisti i dobrovoljci iz Srbije i Crne Gore. U zraku se osjećao miris baruta...

Okupacija JNA

Stojkić je dragovoljac i sudionik je Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine. Bio je ratni zapovjednik Policijske postaje Mostar, pomoćnik ministra unutarnjih poslova HR HB i pukovnik HVO-a. “Stojkić je u dvojakoj ulozi: kao autor monografije, a kao načelnik SJB-a Mostar, bio je glavni akter događaja u Mostaru od dolaska rezervista u rujnu 1991. do početka rata u travnju 1992. godine. Viktor je viteški odolijevao sedmomjesečnim provokacijama rezervista i JNA spriječivši kataklizmu u Mostaru. Stojkićeva monografija ima višestruk značaj koji se ogleda u memoaristici, dokumentaristici i arhivistici”, piše u recenziji prof. dr. Marko Dragić.

Dva poglavlja

Knjiga se sastoji od dvaju poglavlja. Prvo poglavlje obrađuje razdoblje od siječnja do kolovoza 1991. godine, od prvih demokratskih izbora (studeni 1990.) do dolaska rezervista, odnosno okupacije Mostara i doline Neretve od tzv. JNA i srpsko-crnogorskih rezervista. Drugo poglavlje obrađuje vrijeme od rujna 1991. godine do lipnja 1992. godine, odnosno vrijeme okupacije i agresije te, na kraju, oslobađanja Mostara i doline Neretve. U knjizi se mogu naći brojna svjedočanstva koja su spašena od zaborava, poput detalja o zaustavljanju tenkovske kolone JNA u Pologu.

“Čitateljima sam pokušao približiti gotovo bezazlenu situaciju u kojoj smo se nalazili i prikazati kako se goloruk narod uspio suprotstaviti nametnutoj agresiji i daleko nadmoćnijeg agresora pobijediti”, kazao je Viktor Stojkić, autor knjige.

Središnje mjesto u knjizi zauzima doprinos policije, odnosno Policijske postaje Mostar, na čijem je čelu upravo tih turbulentnih godina bio Stojkić. Uloga policije u prvim danima okupacije bila je od presudna značenja. “Upravo taj segment bio je u velikoj mjeri zanemaren u dosadašnjoj literaturi o Domovinskom ratu. Posebnu dimenziju djelu daje to što je autor u to vrijeme bio na čelu policijskih snaga u Mostaru. Detaljnim prikazom uloge i djelovanja policije, Viktor Stojkić ovom knjigom ne samo da tematski popunjava jednu veliku prazninu u rekonstrukciji političkih i ratnih zbivanja u Mostaru i dolini Neretve od jeseni 1991. do ljeta 1992. nego vrlo uvjerljivo demantira sve one koji su dosad lažno prisvajali zasluge za nanošenje poraza JNA i srpskim paravojnim snagama u gradu na Neretvi”, napisao je prof. dr. Ivica Šarac. Nije zgorega posjetiti kako je u trenucima najžešće agresije Krizni stožer općine Mostar svojom odlukom od 29. travnja 1992. godine i službeno povjerio obranu grada Mostara i Hercegovine Hrvatskom vijeću obrane (HVO) - Općinskom stožeru Mostar i Ministarstvu unutarnjih poslova - Policijskoj postaji Mostar.

Nesagledive posljedice

“Ratom se nije dobilo ništa, ostale su nesagledive posljedice velikosrpske agresije: ratni zločini, koncentracijski logori, silovanja, genocid, urbicid... Izginula je mladost, poginula su i nestala 523 pripadnika HVO-a Mostar, od čega 17 pripadnika Policijske postaje Mostar. To je bila cijena kojom smo platili slobodu nakon operacije ‘Lipanjske zore’”,napisao je Stojkić.

Upravo u sklopu proslave 28. obljetnice “Lipanjskih zora”, u četvrtak, 25. lipnja 2020. godine, s početkom u 19 sati, u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, bit će upriličena promocija knjige “Rat prije rata” Viktora Stojkića. Uz autora, o knjizi će govoriti prof. dr. Marko Dragić i Željko Raguž. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije