Održana godišnja skupština Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne

Društvo predstavilo petero novih članova, uskoro pokreće natječaj za kratku priču "Petar Miloš"

petar miloš
Večernji list
13.06.2022.
u 19:46

Na godišnjoj skupština Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne podneseno je izvješće o radu i aktivnostima ove asocijacije pisaca u proteklih godinu dana i predstavljeno petero novih članova. Prihvaćena je ostavka Sanijele Matković na dužnost dopredsjednice društva, koju je podnijela zbog zdravstvenih razloga, te je umjesto nje izabrana Finka Filipović. Predsjednik DHK-a HB-a Ivan Baković u svom izvješću istaknuo je kako je i dalje osnovni problem Društva nepostojanje stalnog izvora financiranja i naglasio: - Društvo danas broji 156 članova. Imajući u vidu sve okolnosti u kojima Društvo djeluje, planirali smo, počinjali i dovršavali poslove, projekte i aktivnosti koje smo ocijenili da možemo ostvariti, trudeći se omogućiti perspektivu za stabilan rad i djelovanje Društva. U takvom smo ozračju radili i izvršavali zadaće te ostvarivali postavljene ciljeve relativno uspješno. Priroda našega djelovanja je takva po svom karakteru da zahtijeva svakodnevnu nazočnost i sustavan rad. Nastojali smo stalno biti na raspolaganju članovima i javnosti. Održali smo uspješno tzv. hladni pogon i, prema našoj ocjeni, u nekim se segmentima napredovalo u radu.

Dodao je da osnovni problemi Društva nisu konačno riješeni. Imenovano je povjerenstvo za prijam novih članova, uredništvo Osvita i uredništvo Naklade. U povjerenstvo za prijam imenovani su Mijo Tokić, Mladen Vuković i Sonja Jurić, u uredništvo Osvita imenovani su Ivan Baković, Mirko Ćurić, Finka Filipović, Vlatko Majić, Ivan Sivrić, Tomislav Žigmanov i Joso Živković, a u uredništvo naklade DHK-a HB-a imenovani su Ivan Baković, Ivan Sivrić, Mato Nedić, Ružica Soldo i Ljubo Krmek. Povjerenstvo za Šimićevu nagradu imenovano je prije prošlogodišnje Skupštine i mandat im traje do 2024. godine, a u povjerenstvu su Mato Nedić, Ružica Soldo i Ljubo Krmek. Osnovne manifestacije DHK-a HB-a su Humski dani poezije, objavljivanje časopisa "Osvit" i dodjela godišnje nagrade A. B. Šimić u sklopu Šimićevih susreta, Književna srijeda u Otvorenoj čitaonici te književne tribine kao okosnica djelovanja Društva.

- Danas je objavljen dvobroj 109/110 našeg časopisa "Osvit". Prema našoj ocjeni, časopis je dobro primljen kod čitatelja, a interes pisaca i suradnika je primjeren. Nakladnička djelatnost Društva očitovala se i u objavljivanju knjiga u suradnji s brojnim suizdavačima. U nakladi DHK-a HB-a u protekloj godini objavljeno je deset knjiga.

- Želeći njegovati spomen na stradavanje Hrvata u Drugom svjetskom ratu i 66 pobijenih hercegovačkih franjevaca, DHK HB je u suradnji s Vicepostulaturom postupka mučeništva Fra Leo Petrović i 65 subraće realiziralo nagradni natječaj o temi pobijenih hercegovačkih franjevaca tijekom Drugoga svjetskoga rata i u poraću - rekao je Baković.

U članstvo DHK-a HB-a primljeni su Jozo Krajinović, Blanka Kraljević, Žaklina Kutija, Ante Tomić i Marjana Lavrić. Zdravko Kordić isključen je iz članstva na osobni zahtjev. U proteklih godinu dana umrli su članovi DHK-a HB-a Iva Nuić, Anđelko Vuletić, Tvrtko Gavran, Josip Palada, Silvestar Ištuk, Luka Tomić i Zdravko Sančević. Upravni odbor DHK-a HB-a prihvatio je prijedlog Kulturno-informativnoga centra Tomislavgrad o ustanovljenju nagrade za kratku priču Petar Miloš. Ove će godine biti raspisan prvi natječaj. Mnogi mediji prate rad društva, a posebno je pohvaljen Večernji list BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije