Veliki dan

FOTO: Nakon 44 godine, slavljena mlada misa u župi rođenja BDM u Brestovskom

09.08.2020.
u 16:20

Veliki događaj za župu Rođenja Blažene Djevice Marije u Brestovskom pokraj Kiseljaka. Nakon 44 godine, u župi je slavljena mlada misa. Posljednji put ova župna zajednica mladomisnike fra Pavu Vujicu i vlč. Marinka Grubešića imala je davne 1976 godine. Jedan od njih, fra Pavo Vujica među mnoštvom svećenika Kreševskog dekanata, ali i drugih župa iz cijele BiH, od Gornje i Donje Tramošnice, Orašja, Gruda, Osove kod Žepča do Travnika, uveličao je mladu misu prvog slavljenika iz župe nakon više od četiri desetljeća, fra Stjepana Lukaševića.

Zbog epidemije koronavirusa, slavlje je bilo nešto skromnije od planiranog, ali zato ponosa na licima svih okupljenih nije nedostajalo, piše Večernji list. Ponosni su najprije bili Đina i Mato Lukašević te Goran i Mihael, mladomisnikovi roditelji i braća, crkveni kum fra Marko Lovrić, svjetovni, ujedno i fra Stjepanov kršteni kum Slavko Lovrić, fra Ilija Jurić, župnik župe Brestovsko, sestre klarise koje su slavlje pratila unutar zidina Samostana ispred kojeg je misa održana,  odgajatelji u vjeri i brojna fra Stjepanova subraća, među kojima i trojica mladomisnika fra Nikola Neimarević iz  Guče Gore pokraj Travnika,  Stjepan Antolović iz Osove pokraj Žepča i  Lovro Šimić iz Gruda koji su nedavno proslavili svoju mlade mise, časne sestre ali i svi članovi župne zajednice u Brestovskom kao i Orašju gdje je mladomisnik bio na službi kao đakon. Svatko od njih, duhovno ili na drugi način dao je doprinos u pripremama za veliki događaj te hrabrio fra Stjepana na njegovu putu dugom 12 godina, školovanja i priprema za svećenički poziv.

 „Evo nak 12 godina školavanja, molitve i duhovnih priprema dočekao sam ovaj kako za mene tako i za cijeli ovaj kraj veliki događaj. Srce mi jer puno radosti i sreće jer onaj koji me pozvao k sebi, dao mi je snage ustrajati u namjeri da postanem svećenik“, kazao nam je mladomisnik fra Stjepan Lukašević.Dobrodošlicu novom članu Franjevačke provincije Bosne Srebrene kao i Vrhbosanske nadbiskupije prije svih poželio je fra Ilija Jurić, župnik župe Rođenja BDM u Brestovskom, u kojoj je fra Stjepan rastao i sazrijevao te iz koje je krenuo na put sazrijevanja u vjeri.

„Imati svećenika u župi nakon toliko godina veliki je događaj za župu, događaj koji svjedoči i životnosti ove zajednice. Fra Stjepane kao svećenik si potreban ne samo ovoj župi, već i našoj Provinciji, Nadbiskupiji te konačno svome hrvatskom narodu“, poručio je mladomisniku mjesni župnik. Fra Marko Lovrić, župnik u Gornjoj Tramošnici i fra Stjepanov crkveni kum u propovjedi je govorio o svećeničkom pozivu, pozivu preko kojeg nam, poručio je, Bog pokazuje briga za čovjeka. „Fra Stjepane ti kao ni nitko od nas ne znaš što te čeka, ali znaj da te Bog izabrao baš takvog kakav jesi, sa svojim slabostima i nesavršenostima. On je jedina izvjesnost u tvome životu i zato budi glina u njegovim rukama, neka te oblikuje i vodi kroz život i tvoj poziv. Kao svećenik znam da neće biti lako, ali će biti lijepo. Biti svećenik nije ni posao ni obrt, to je poziv stalne brige za čovjeka“, poručio je mladomisnikov kum fra Marko Lovrić.

Svečanost mlade misu glazbom su uveličali framaši, župni zbor, folkorni sastav HKUD „Fra Karko Kujundžić“, a hrvatskim tradicijskim nošnjama ovog kraja uljepšali mnogi vjernici.

Slavlje se nakon mise nastavili u crkvenom dvorištu, a nakon proslave s obitelji, subraćom i vjernicima iz svoje župe kao i različitih krajeva BiH, fra Stjepan Lukašević na prvu će službu u župu Ovčarevo u Travnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije