Izložba kolonije ‘Didak’

Fra Didakov lik oživljen kroz likovna djela 20 umjetnika

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
11.10.2016.
u 08:00

U nedjelju je u novoj župnoj dvorani u Gradnićima na svečan način otvorena izložba 40-ak umjetničkih slika nastalih na ovogodišnjoj Međunarodnoj likovnoj koloniji “Didak” koja se svake godine održava u sklopu tradicionalne manifestacije “Didakovi dani”.

Djela za opće dobro

Otvarajući tu izložbu slika s motivima iz fra Didakove rodne župe Gradnići, gradnićki župnik fra Nikola Rosančić zahvalio je svim sudionicima što su sudjelovali u radu kolonije i “svojim umjetničkim sposobnostima stvarali djela za opće dobro te nas usmjerili prema onim vrijednostima koje u konačnici upućuju na jedinoga pravoga umjetnika - našega Spasitelja”. Završne svečanosti te kulturno-duhovne i znanstveno-edukativne manifestacije započele su u novoj župnoj dvorani u kojoj je gradnićki župnik fra Ferdo Boban otvorio izložbu slika s motivima fra Didakove rodne župe Gradnići, nastalih na ovogodišnjoj Međunarodnoj likovnoj koloniji u Gradnićima, kojima su akademski slikari obogatili fundus gradnićke Galerije “Didak”.

Okupljeni akademski slikari i kipari tom su prilikom evocirali uspomene i pomolili se za svog iznenada preminuloga kolegu, akademskog slikara Franju Primorca, koji je neizostavni sudionik i voditelj prošlogodišnje kolonije. O njegovu liku, kao čovjeka i likovnoga umjetnika, biranim riječima govorio je akademski slikar i kipar Ante Brkić.

Sjećanje na Franju Primorca

Tom je prigodom voditeljica likovne kolonije akademska slikarica Anela Korać kazala kako je ideja o Međunarodnoj likovnoj koloniji pokrenuta prije 13 godina u sklopu održavanja Didakovih dana, te da je na ovogodišnjoj likovnoj koloniji sudjelovalo 20-ak vrsnih umjetnika iz Republike Hrvatske i BiH koji su inspiraciju za svoja djela dobivali nadahnjujući se fra Didakovim likom i djelom baš među pejzažima i u ozračju njegove rodne župe Gradnići. Dodala je kako su umjetnici ove godine svojim radovima obogatili fundus gradnićke Galerije “Didak” za 40-ak vrijednih umjetničkih djela. - Lijepo je doći u Gradniće i biti sudionik Didakovih dana jer nam se baš ovdje u srce najbolje utiskuje fra Didakov lik i u sebi ga prosvijetlimo i “oživimo” kroz naša likovna djela, kazala je voditeljica kolonije Anela Korać, sudionica svih dosadašnjih kolonija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije