Izdanja

“Gladnici i gladni” novi aforizmi iz pera prof. Silvestra Ištuka

08.03.2016.
u 07:00

U nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, iz tiska je izišla nova knjiga aforizama “Gladnici i gladni”, majstora ove književne forme profesora Silvestra Ištuka. Knjiga je podijeljena na šest poglavlja “Tebi zakon - meni imunitet”, “Čuvaj se oštrih pasa i tupih ljudi”, “Čvoka meni - čvoka tebi”, “Muškarac ima zadnju riječ”, “Učenik magarac” i “Aforizmi opće prakse”. I ovu knjigu krasi prepoznatljivi ištukovski humor koji ogoljeva do kosti našu društvenu svakodnevicu.

“Ištuk itekako progovara britko, kao bičem udarajući po devijacijama kojima smo svakodnevno izloženi, a barem je naša stvarnost kao stvorena za dobar aforizam. Tako novi “poduzetnički” duh opisuje ovako: ‘Omrkoše igrališta - osvanuše parkirališta’”, piše u recenziji Ivan Baković, ujedno i urednik knjige.

Aforizmi u knjizi ilustrirani su genijalnim karikaturama Ante Ivakovića, dugogodišnjeg Ištukova suradnika.

I dok stalno čujemo u medijima kako trebamo poraditi na natalitetu jer nacija izumire, dotle na pročelju jedne tvrtke piše: “Zabranjen ulaz trudnicama”.

Pored novih kapitalista-izrabljivača, Ištuk britko siječe političare, ideologe, pa i režimske novinare. “Zašto bih susjedu vraćao posuđen novac kad se znade da je bio nepopravlji komunjara...”

Tu su i poučni aforizmi ili mudre poslovice poput “Srljajući za bogatstvom izgubi zdravlje kao najveće bogatstvo”, “Za zdravlje je dobro ako ti ne smeta tuđe dobro” ili “Ne tražite pravdu u zakonima, već zakone u pravdi”, “Od dva idiota gori je onaj učeni”...

Prof. Silvestar Ištuk ponovno nas je obradovao jednom ugodnom knjigom koju vrijedi pročitati jer ćete se uz nju sigurno opustiti, nasmijati, ali ponešto i korisnog naučiti. Uglavnom, ravnodušni ostat nećete.

Ovo je, inače, Ištukova sedamnaesta knjiga.

U javnosti je poznat i kao pjesnik, pisac za djecu, a piše i slikovnice i eseje koje smo objavljivali i na stranicama Večernjeg lista.

Profesor Ištuk je član Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne u Mostaru, a uvršten je i u Hrvatsku enciklopediju Bosne i Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?