Grammy za Afriku

Glazba Angélique Kidjo povezuje svijet: “Afrika je pozitivna, Afrika je vesela...”

19.02.2016.
u 09:09

Žiri 58. dodjele diskografske nagrade Grammy proglasio je “For One To Love”, album pjevačice Cecile McLorin Salvant, najboljim vokalnim jazz albumom protekle godine, dok je album “Past Present” gitarista Johna Scofielda proglašen najboljim instrumentalnim jazz albumom.

Bowiejeva kompilacija

Maria Schneider odnijela je pobjedu u dvije kategorije. Album “The Thompson Fields” njezina orkestra najbolji je album velikog ansambla, dok je najboljim aranžmanom proglašen onaj koji je urađen za pjesmu “Sue” (“Or In A Season Of Crime”) objavljenu na kompilaciji Davida Bowieja “Nothing Has Changed”.

Kontrabasist Christian McBride izveo je najbolji improvizirani solo u protekloj godini, i to u skladbi “Cherokee” objavljenoj na albumu njegova trija snimljenog uživo u Village Vanguardu.

Što se tiče ostalih kategorija koje ne nose oznaku jazz, američka pjevačica Lalah Hathaway osvojila je nagradu za najbolju R&B izvedbu za pjesmu “Little Ghetto Boy”, a Snarky Puppy Grammyja za najbolji instrumentalni album.

Najbolji folk album

Béla Fleck i Abigail Washburn dobili su Grammyja za najbolji folk album, a pjevačica iz Benina Angélique Kidjo osvojila je svog trećeg Grammyja za najbolji World Music Album. Istu nagradu osvojila je i prošle godine. “Afrika je pozitivna, Afrika je vesela”, rekla je Kidjo nakon što je primila nagradu. Pedesetpetogodišnja pjevačica dodala je kako se bori za pozitivnu sliku Afrike i vjeruje kako glazba može povezati svijet te poslužiti kao sredstvo za mir. U kategoriji filmske glazbe bubnjar Antonio Sanchez osvojio je Grammyja za najbolju glazbu za film “Birdman”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?