izložba “Makemono/Kakemono”

Grafike Marine Finci su istočnjačkoga duha i vezane uz japansku umjetnost

14.04.2018.
u 08:10

- Prelijepo! Očarao me kolorizam. Kao da je sve od zlata, srebra! Hvala Marini što nas je obdarila ovom ljepotom, makar i nakratko.

Vrijeme blagdana

Pa na koncu - život je beznačajan sve dok ga ne pokrene nesavladiv poriv proširiti svoje međe - rekao je voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije Široki Brijeg fra Vendelin Karačić na otvaranju izložbe pod nazivom “Makemono/Kakemono” akademske grafičarke Marine Finci iz Sarajeva, izražavajući pritom iznimno zadovoljstvo ugošćavanjem takve izložbe u vremenu velikih kršćanskih i židovskih blagdana, ali i dugom te kvalitetnom suradnjom ove galerije s Galerijom Novi hram iz Sarajeva.

Marina Finci rođena je u Sarajevu 1960. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku za grafiku u klasi profesora Dževada Hoze. Magisterij je završila na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 1988. godine u klasi profesora Boška Karanovića. Sudjelovala je na više međunarodnih i domaćih izložbi. Dobitnica je više nagrada i priznanja. Radi na Akademiji likovnih umjetnosti sarajevskoga sveučilišta.

Svojim grafikama predstavila se širokobriješkoj likovnoj publici radovima koji su nastali tehnikom računalnog rada.

Svoje radove kratko je predstavila umjetnica Marina Finci naglašavajući kako je ponosna zbog postavljanja izložbe u Širokom Brijegu, tvrdeći kako se u tom hercegovačkom mjestu uvijek osjeća ugodno.

Priča o stvaranju oblika

- Grafike, koje stoje pred vama, istočnjačkoga su duha i vezane su uz japansku umjetnost, a predstavljaju priču o stvaranju oblika - rekla je umjetnica u svome govoru, objašnjavajući pojam “Makemono/Kakemono” kao uspravne i vodoravne vrste grafike.

I Stjepan Skoko, dekan širokobriješke Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, koji je izložbu proglasio otvorenom, istaknuo je snažnu povezanost sarajevske i širokobriješke likovne akademije i uvjeren je u nastavak te kvalitetne suradnje.

Program otvorenja vodila je Željka Šaravanja, dok su učenici širokobriješke Glazbene škole svojim točkama uveličali svečanost otvaranja. Izložba će u Franjevačkoj galeriji biti dostupna za razgledavanje do 30. travnja 2018. 
godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije