Uz 100. obljetnicu fra Didaka Buntića

HKUD Didak priprema predstavu “Smak svita”

17.10.2017.
u 11:00

Svima je poznato da HKUD Didak i župni ured Gradnići već godinama uspješno rasvjetljavaju i oživljavaju lik i djelo poznatog broćanskog franjevca fra Didaka Buntića, koji je prije točno 100 godina u Slavoniju odveo više tisuća hercegovačke djece i spasio ih od gladi i sigurne smrti. Naime, članovi dramske sekcije HKUD-a Didak i za ovogodišnju, 14. po redu, kulturno-duhovnu i edukativnu manifestaciju Didakovi dani, koja će se održavati od 18. do 22. listopada u fra Didakovoj rodnoj župi Gradnići, pripremaju još jednu vrlo zanimljivu i izuzetno poučnu dramsku predstavu simboličnog naziva “Smak svita”. Kako smo doznali, premijerna izvedba te predstave održat će se 18. listopada u 20 sati u mostarskoj Kosači, a ulaz je slobodan.

- Čast nam je što se i ove godine predstavljamo s bogatim kulturnim programom od 18. do 22. listopada u župi Gradnići. “Smak svita” je treća predstava HKUD-a Didak. Nakon vrlo uspješnih predstava “U godinama gladi” i “Učiteljice”, koje su osvojile srca publike u državi i inozemstvu te festivalskih nagrada, slijedi još jedna priča autora prof. dramaturga Dragana Komadine pod nazivom “Smak svita”, koju je režirao glumac HNK Robert Pehar - rekla nam je Andrijana Zubac, članica dramske sekcije HKUD-a Didak. - Radnja se događa u kući 1917., gdje pratimo prvu noć dječaka koji je u humanitarnom konvoju spašavanja gladne djece iz Hercegovine u pratnji fra Didaka Buntića stigao u Bapsku, te danas, gdje jedan njegov vršnjak ima sasvim druge, ali jednako važne i teške izazove u odrastanju. Ovaj scenski paralelizam zapravo kontrastira dva vremena i propitkuje kako je nekad obećana zemlja u kojoj su spas našle tisuće hercegovačke djece postala veliki odlazni peron. No, “Smak svita” nije samo komad o tegobnim godinama gladi i usamljenim dječačkim srcima, nego i o velikim ljudskim lomovima, oprostu i nadi, te o izazovima odgoja, koju u oba vremena, bez obzira na stoljetnu razliku, ujedinjuje sudbina samohranih majki - riječi su autora teksta prof. Dragana Komadine. U predstavi “Smak svita” uloge uspješno tumače slijedeći glumci amateri: Marin Prskalo, Lucija Zubac, Ana Vučić, Slavko Pehar, Andrijana Zubac, Pero Prskalo, Jure Zubac, Antonia Pehar, Marija Prskalo, Ana Zubac, Marija Pehar, Gabrijela Prskalo, Petra Prskalo, Ivan Zubac, Dijana Pehar, Martina Pehar i Frano Zubac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije