JEDINI BH. KNJIŽEVNI NOBELOVAC

I dok ga jedni mrze, drugi hvale..., zanimanje za Andrića raste

09.10.2020.
u 12:27

Na današnji datum 1892. godine u Docu kraj Travnika rodio se Ivo Andrić – nobelovac, diplomat, političar, a nadasve veliki umjetnik. Ove godina navršava se i 45 godina od njegove smrti (preminuo 13. ožujka 1975. u Beogradu) i 75 godina od prvog objavljivana romana “Travnička kronika”., piše Večernji list BiH.

Knjiga koja je nosila podnaslov “Konzulska vremena” objavljena je u stotinama izdanja i na desecima jezika. Priča je to o Bosni s početka 19. stoljeća. Andriću mnogi danas u njegovoj rodnoj Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama zamjeraju štošta, ali ponajprije da je bio mrzitelj muslimana. Drugi mu baš nisu skloni zato što je u jednoj fazi života odbacio ijekavicu, preselio se u Beograd.

Treća strana u cijeloj priči ga neprirodno i previše svojata, premda i oni imaju problem, jer nije Srbin. Iako Andrić nije ničiji od njih, već svačiji, a ponajviše je od onih koji ga čitaju. Uostalom nije se ni pretjerano izjašnjavao o svojoj nacionalnosti, kada je to morao, govorio je za sebe da je Jugoslaven. Osim književnosti, Andrićev život obilježila je i politika, odnosno diplomacija. Prvo diplomatsko odredište bio mu je Vatikan u koji odlazi 1920. godine, u vrijeme kad su već objavljeni “Ex ponto” i “Nemiri” te “Put Alije Đerzeleza”. Nakon Vatikana kratko boravi u Bukureštu. Od 1930. do 1933. boravi u Ženevi kao izaslanik u Društvu naroda.

Godine 1933. godine Andrić se vraća u Beograd gdje ostaje do 1939. Kao istaknuta kulturna ličnost ulazi u najviše krugove jugoslavenske diplomacije nakon čega slijedi imenovanje veleposlanikom u Hitlerovu Berlinu u kojem je boravio do 1941. godine. Andrić je tada povučen natrag u Beograd gdje se u potpunosti posvećuje književnom radu. Radi na romanima “Na Drini ćuprija”, “Travnička kronika”, “Gospođica” i “Omer-paša Latas”, koje mu po objavljivanju 1945. donose prepoznatljivost u svijetu. Njegov je književni rad okrunjen 1961. godine kada mu je dodijeljena Nobelova nagrada za književnost. Sigurni smo da se bez tog velikog priznanja danas ne bi u ovolikoj mjeri raspravljalo.

I tako, kako vrijeme odmiče, zanimanje za životom i djelom Ive Andrića se pojačava. Svjedoci smo, posebice u posljednje vrijeme, izdanju velikog broja izvrsnih studija i knjiga o Andrićevu životu koje su napisali domaći i strani autori. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije