Misa u Tolisi

Ivo živi kroz 24 filmska festivala u Orašju

03.01.2020.
u 11:06

U ponedjeljak 6. siječnja u Orašju zasjeda Organizacijski odbor „DHF Ivo Gregurević“ vezano za organizaciju jubilarnog 25 festivala u Orašju

Bosanska Posavina, BiH i Hrvatska, ali i cijela regija s početkom prošle nove godine ostala je bez velike glumačke legende i najpoznatijeg hrvatskog glumca, Ive Gregurevića. Godinu dana nakon što fizički Ivo nije sa nama, njegov duh i dalje bdije nad voljenim rodnim krajem. Svako jutro statua našeg Ive nijemo pozdravlja sve putnike namjernike koji prolaze kroz Orašje, a na njegovom posljednjem ovozemaljskom počivalištu, groblju Karaula, danas će biti podignut spomenik.

Ipak, onaj nevidljivi i najveći predstavlja ogromna Gregurevićeva kulturna ostavština svojoj Posavini. U prepoznatljivo maniru najvećeg džentlmena, Ivo je svojem rodnom kraju darovao veliki filmski festival „Dani hrvatskog filma“. Pune 23 godine bdio je uz svoj najdraži „projekt“. Ostavljao bi sve poslove u Zagrebu, dolazio i u rodnu Donju Mahalu i pomno planirao svaki detalj festivalskog druženja.

25. festival DHF Filmski festival „24. Dani hrvatskog filma“ prošle je godine održan prvi puta bez svojeg utemeljitelja. Ivi u spomen festival je ponio njegovo ime kao i nagrade koje se dodjeljuju za doprinos razvitku hrvatske filmske umjetnosti. Prvi vikend u rujnu ostaje trajan termin održavanja festivalske fešte u Orašju.

-Dok nas bude bit će i festivala jer tako je Ivo i dalje među nama, kazala nam je glumica Perica Martinović, prenoseći time i mišljenje svih kolega kao predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Ove godine održava se jubilarnih dva ipol desetljeća filmskog festivala „Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević“ u Orašju.

Upravo u ovo vrijeme kada se Posavina prisjeća svojeg velikana na godišnjicu njegove ovozemaljske smrt, u ponedjeljak 6. siječnja zasjedat će Organizacijskog odbora filmskog festivala kako bi dogovorili detalje n 25. DHF-a u Orašju.

-Učinit ćemo sve da Gregurevićevo djelo i spomen na tog velikana hrvatske filmske umjetnosti trajno živi, izjavila je ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta u Vladi Županije Posavske Ana Andrić.

Misa za Ivu Rodbina i Ivini prijatelji prisjetili su se svojeg, kako su ga u Donjoj Mahali zvali Ivđe, tijekom mise zadušnice koja je održana u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi. Misu je predvodio fra Frano Oršolić uz koncelebriranje gvardijana toliškog samostana fra Maria Jurića, fra Marka Oršolića i fra Ivana Mijatovića.

I baš kako je Ivo skromno živio tako je i spomen na njega u danu kada nas je fizički napustio, protekao bez prenaglašenosti, tradicionalno uz tihu molitvu i prisjećanje na veliku legendu i dragulja umjetničke magije IvU Gregurevića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije