Obilježeno 40 godina djelovanja fra Šimuna Šite Ćorića

Jezik fra Šite Ćorića temelji se na govoru njegova zavičaja

BiH;01.03.2017. Mostar;Kosaca, Predstavljanje književnog stvaralaštva Šimuna Šite Ćorića,  Predstavljaci Ivan Sivrić, predsjednik DHK HBProf. dr. Šimun Musa, akademikDoc. dr. Marina Kljajo-Radić Snimio:Stole Lasic
03.03.2017.
u 09:00

Fra Šimun Šito Ćorić osebujno je ime u hrvatskoj književnosti, književnik koji spaja iseljeničku i domovinsku Hrvatsku. Njegova djela napisana u brojnim književnim vrstama urodila su plodom upotpunjena glazbom u duhovnoj sintezi, to su riječi koje su se mogle čuti na Književnoj srijedi u organizaciji Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, koja je bila posvećena četrdesetoj obljetnici književnog djelovanja ovog franjevca, psihologa, misionara, građanina svijeta, humanista, a posebice pjesnika, romanopisca, esejista i feljtonista.

Pjesmom započelo...

Književnu srijedu otvorila je klapa Hrvoje pjesmom “Pjesmo moja hercegovačka”.

Nazočnima se obratila doc. dr. Marina Kljajo, opisujući fra Šitino stvaralaštvo kroz pjesme, te prof. dr. Šimun Musa koji je kroz fra Šitin roman “Izgleda, drugoga puta nije bilo” ispričao kakav je to stvaralac fra Šito Ćorić.

Kako je kazao prof. dr. Musa: “Fra Šito je osobit i osebujan pisac koji ulazi u socijalni i psihološki problem našeg društva. Ćorićev jezik temelji se na govoru zavičaja”.

“Razvedeno Ćorićevo djelo korespondira s čitateljima jer više je desetljeća zamjećivan kao stvaralački pisac, ali i angažiran, publicistički i dječji autor. Radi se prvenstveno o pjesniku, prozaiku i dramatičaru, ali i sveučilišnom profesoru, gostu predavaču, znanstveniku, piscu psiholoških studija, filozofu, teologu. Ne treba zaobići da se ovjerio kao antologičar, kantautor, reporter i osobnost s istaknutim humanitarnim sklonostima i prinosima. Taj Paočanin, čovjek iz egzotične Paoče u Hercegovini, od naravi stvaralačke i po mnogočemu napredne, poticajan je za ostvarenje dobra gdje god bio i ma gdje nadalje jest. Čovjek studijskog napredovanja u Dubrovniku, Sarajevu, Splitu...”, napisao je o liku i djelu fra Šite Ćorića prof. dr. Antun Lučić.

Na koncu nazočnima se obratio i sam fra Šito govoreći o legendi Croatan Indijanaca, kojom je inspiriran napisao knjigu “S indijanskim plemenom Kroatana”. “Ne znam koliko me ovaj mnogobrojni narod, koji je došao slušati o mom radu, uopće čita. To nije ni važno. Srce mi je bilo ispunjeno kada sam vidio koliko pozorno slušaju ono što se govori”, kazao je fra Šito. “Stjerani smo u kut mi Hrvati i malo nas je, ali važno je da smo svjesni koliko vrijedimo”

...pjesmom završilo

Fra Šito Ćorić darovao je hrvatskim školama u Bosni i Hercegovini po primjerak knjige, a Narodnoj knjižnici HNŽ Mostar pet primjeraka. Za kraj druženja fra Šito uz gitaru i pjesmu zahvalio je publici. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije