Priznanje za doprinos

Ključi nagrada Društva skladatelja

15.06.2016.
u 09:00

Skladatelj Živko Ključe jedan je od dobitnika godišnje nagrade Hrvatskog društva skladatelja, prenosi bljesak. info.

Ovaj Opuzanin s mostarskom adresom, kontrabasist, pedagog i inače veliki poznavatelj klapske pjesme, dobitnik je nagrade “Franjo Ksaver Kuhač” za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicijske glazbe za zbirku “Stare pisme s ušća Neretve”.

43 zapisa

U obrazloženju nagrade se navodi: “…adaptirati autorsko ‘ja’ i dovesti ga u koheziju s baštinom koja ga određuje i koju voli, s kojom njegovo biće ugodno razgovara” ključna je motivacija skladatelja, pedagoga, kontrabasista i melografa Živka Ključe za ostvarenje zbirke “Stare pisme s ušća Neretve”, koju krajem 2015. objavljuju Neretvanska riznica umjetnina i inih vrijednosti iz Opuzena, Festival dalmatinskih klapa u Omišu i Zaklada “Ljubo Stipišić Delmata” iz Zadra. Zbirka je dragocjen doprinos očuvanju dalmatinske baštine, onakve kakva je potekla sa samoga izvorišta, prikupljene na terenu od naših predaka koji su je njegovali i usmenom predajom sačuvali.

Sadrži 43 zapisa i obrade tradicijskih napjeva koji su plod desetljetne autorove zaokupljenosti vokalnom baštinom njegova neretvanskog zavičaja. Ključe, kao aktivni pjevač i voditelj klapa s jedne strane, te skladatelj i obrađivač narodnih napjeva s druge, dobro zna osluškivati bilo “naroda”, u ovom slučaju klapskih pjevača, ali i slušatelja klapa, zna razvijati ideju u smjeru suvremenoga, istodobno zadržavajući iskreni duh prošloga i – što je u ovom slučaju možda najvažnije – izvorni zvuk Neretve.

Temeljnu svrhu i vrijednost ove zbirke: zabilježiti pjesme koje su se pjevale i prenosile pjevanjem i oteti ih zaboravu, Živko Ključe odradio je na pravi način. Ona će poslužiti kao priručnik u kojem su sažeti korisni podaci vezani uz pjevanje jednoga kraja, uz klape, glazbu i tekstove, i koja će biti osnova za daljnji rad i neka nova istraživanja.

Osnova za daljnji rad

Živko Ključe jedan je od najznačajnijih suvremenih hrvatskih skladatelja. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu 1981. godine, stekavši zvanje akademskog glazbenika i profesora kontrabasa.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije