Mostarsko proljeće

Književnik Luko Paljetak gostovao u Mostaru

BiH,19.04.2016.Mostar ,   Predavanje akademika Luke Paljetka o temi Poezija A.B. Šimića U suradnji s FIlozofskim fakultetom i HAZU u BiH, Photo:Stojan Lasic
20.04.2016.
u 07:46

U sklopu Mostarskog proljeća - XVIII. dana Matice hrvatske Mostar, jučer je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predavanje održao književnik i akademik Luko Paljetak.

Paljetak je govorio o specifičnom aspektu poezije Antuna Branka Šimića. Za ovu temu odlučio se jer je želio mostarskim studentima govoriti o nečemu što je njima blisko. “Ovaj je susret obostrano koristan i on je razmjena energije kojom zračimo. Nešto će od toga ostati meni za spomen, a nešto studentima za daljnji studij”, rekao je Paljetak.

Paljetak je rekao kako je ovo predavanje potpora Mostarskom proljeću. On se uvijek iznova vraćao u Mostar zbog novih projekata.

“Osim znanstvenog rada kojim se bavim, ja sam književnik, pa sam u Mostaru imao susrete književnika i za odrasle i za djecu, surađivao sam s mostarskim Kazalištem lutaka. Često sam dolazio u Mostar i uvijek mi je bilo lijepo”, rekao je Paljetak za Bljesak.info.Dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić rekao je kako je iznimna čast za Fakultet što su ugostili akademika Paljetka.

“Kada akademik Luko Paljetak dođe u jedan grad, kada dođe na jedno sveučilište, a napose na jedan fakultet, to je megakulturni događaj. Sretni smo što možemo biti ovdje i slušati Luku Paljetka”, rekao je Tomić.

Luko Paljetak rođen je 19. kolovoza 1943. u Dubrovniku. Završio je Učiteljsku školu u Dubrovniku. Na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao je kroatistiku i anglistiku. U Zagrebu je doktorirao na Filozofskom fakultetu (filologija). Pjesnik, prevoditelj, kazališni i likovni kritičar, redatelj, feljtonist, esejist, pisac za djecu, dramski pisac. Stalni je član HAZU-a i dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU). Član je i brojnih književnih udruženja u Hrvatskoj i inozemstvu te dobitnik mnogih nagrada i priznanja.

Urednik je časopisa “Dubrovnik” koji izdaje Matica hrvatska Dubrovnik. Mnoge od njegovih pjesama su uglazbljene i postale dio hrvatske pop-kulture (“U svakom slučaju te volim”, “Na Stradunu”, pjesme za dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik i druge).•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije