Mostarsko proljeće 2015.

Kolonija posvećena fra Didaku Buntiću i Hercegovini

'BiH,17.10.13. Mostar,     Umro slikar Kresimir Ledic  u Ivane prije mjesec dana Photo:Stojan Lasic'
Foto: 'Stole Lasic/Vecernji list'
07.05.2015.
u 10:32

Izložba radova s kolonije bit će priređena u sklopu manifestacije "Jesen"

Na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru svečano je otvorena Druga likovna kolonija “Krešimir Ledić”, a u sklopu Mostarskoga proljeća - XVII. dana Matice hrvatske. I ove godine okupile su nas uspomene na jednog čovjeka, likovnog stvaratelja i pedagoga Krešimira Ledića.

Uzor svima

- Bio je i ostao uzor svima nama koji se bavimo pedagoškim radom. Njegovo likovno djelo inspiracija je likovnim stvarateljima i užitak svim ljubiteljima umjetnosti. Dobro nam došli na likovnu koloniju kojom častimo Krešu i kao čovjeka i kao umjetnika. Ove godine kolonija će, u znak sjećanja na njega, za svoje teme imati njemu najvoljeniju zemlju Hercegovinu, i to na jedan specifičan način. Zapravo je tema “Hercegovina i voda”. Njezine ljepote i obilje, ali i njezin nedostatak i nestašica. I sušna i žedna ispucala zemlja koja vapi… I jedno i drugo, Hercegovina, kazao je u pozdravnom govoru dekan FPMOZ-a prof. dr. Mario Vasilj.

- Druga tema zahvalnica je učitelju i odgajatelju Hercegovine fra Didaku Buntiću. Njegovu liku i djelu. Skrbi o siromašnima, otklanjanju nepismenosti i skrbi za sve one koji su željni učenja i znanja. Politički djelatnik, graditelj, gospodarstvenik, prosvjetitelj, redovnik. Uzor. I izazov - istaknuo je dekan Vasilj.

Inače, likovnu je koloniju otvorio generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša koji je u emotivnom govoru, a u vezi sa svojim skorašnjim odlaskom s dužnosti u Mostaru gdje je proveo sedam godina, zahvalio dragim ljudima i Hercegovini što su ga, kako kaže, prigrlili kao svoga i gdje se uvijek osjećao kao doma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije