Sastanak kulturnih djelatnika

Kulturi u Lašvanskoj dolini ne piše se dobro

29.12.2016.
u 11:00

Zanimljiv sastanak kulturnih djelatnika, predstavnika udruga, društava iz oblasti kulture, kulturnog života i kulturno-povijesne baštine Hrvata Novog Travnika održan je u restoranu “Oskar”. Idejni začetnici i organizatori su dvojica mladih Novotravničana, predsjednik udruge “Kastel – Stari grad” i profesor povijesti, istraživač, etnolog, arheolog Darko Čonda i Velimir Bugarin.

Sastanku su bili nazočni kulturni djelatnici, ali i predstavnici drugih udruga i društava s hrvatskim predznakom iz Novog Travnika te nekolicina uglednih kulturnih djelatnika iz Viteza. Cilj ovoga sastanka bio je razmotriti rad i djelovanje društava iz oblasti kulture i kulturne baštine, povijesti, muzikologije, etnologije, pitanja povijesti i baštine Domovinskoga rata…, ukazati na poteškoće, probleme, na razjedinjenost na malom prostoru Lašvanske doline, na nedostatak bilo kakve međusobne koordinacije. Rečeno je da “zaostajemo, gubimo na svim poljima, a u tom negativnom trendu, bar kada je Novi Travnik u pitanju, važnu, a negativnu, ulogu igraju i najvažnija tijela lokalne vlasti uz pomoć ‘satelita’ i interesnih skupina iz reda hrvatskog naroda”. A kao primjer potencirana je priznanja i poštovanja vrijedna udruga “Baština”, na čelu s vrijednim predsjednikom, kulturnim djelatnikom i entuzijastom Marinkom Slipcem, koja je i definitivno prestala s radom, nestala. Uzurpiran je prostor “Baštine”, botanički vrt, muzejski i galerijski prostor, a, rečeno je, bit će sve to pretvoreno u ugostiteljski prostor.

Navedeno je još negativnih primjera, a zaključeno je kako bi se, kroz osnovno tijelo koordinacije na području cijele Lašvanske doline, moglo, za početak, barem stati na kraj negativnim trendovima u ovoj oblasti. Stoga će već nakon blagdana biti organiziran novi sastanak na kojemu će biti predstavnici društava i udruga iz oblasti kulture iz Busovače i Travnika, kada će se donijeti konkretni potezi i zaključci.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije