Svečano obilježeno

Matica hrvatska slavi 180. rođendan

HRT
13.06.2022.
u 15:52

Gavran je rekao da Matica nikad nije bila "zagrebocentrična" nego je uvijek poticala djelovanje ogranaka u svakom gradu, te pozdravio njihove predstavnike, uključujući predstavnike 15 ogranaka iz Bosne i Hercegovine.

Svečanost obilježavanja 180. obljetnice Matice hrvatske održana je u ponedjeljak u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu uz nazočnost najviših predstavnika političkog, kulturnog, znanstvenog i umjetničkog života Hrvatske.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran pozdravio je nazočne i kazao da je Matica živjela u pet država, ali da je uvijek kao svoju svrhu zadržala njegovanje kulture, znanosti, umjetnosti i prosvjete, kao i ljubav prema domovini.

Istaknuo je da Matica nikad nije bila "zagrebocentrična" nego je uvijek poticala djelovanje ogranaka u svakom gradu, te pozdravio njihove predstavnike, uključujući predstavnike 15 ogranaka iz Bosne i Hercegovine.

Kazao je da nova uprava, koja je izabrana prije sedam mjeseci, nastoji održati zatečene vrijednosti, ali je donijela i velik broj novih odluka, te nekoliko puta povećala članstvo u odnosu na stanje prije godinu dana, prenosi HRT

Naglasio je važnost jezika u svim razdobljima Matice hrvatske, što je uz ino rezultiralo i povijesnim proglasom Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967., a što sada Matica nastoji realizirati kroz izradu nacrta zakona o hrvatskom jeziku, koji će ostaviti potpunu slobodu njegova korištenja, a koji će se odnositi na javnu upotrebu meterinskog jezika.

To je pitanje samopoštovanja našega naroda, kao što takav zakon ima većina europskih naroda, rekao je Gavran i zatražio podršku vlasti u njegovoj realizaciji, kako bi to bio "trenutak hrvatske sloge".

Plenković: Matica je povijesna vertikala oko koje se okupljaju intelektualci i građani

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čestitao je Matici veliku obljetnicu, nazvavši je povijesnom vertikalom oko koje se okupljaju intelektualci i građani, te istaknuo da aktualno vodstvo odlikuje velika profesionalna različitost.

U vrijeme tektonskih promjena u međunarodnoj politici, kada dolazi do gubitaka ljudskih prava i drugih vrijednosti, važno je staviti naglasak na slogu i zajedništvo.

Zato je preduvjet smanjiti tenzije i onoga što društvo dovodi u stanje konflikta, kazao je i dodao da u vrijeme velike tehnološke mogućnosti za unošenje konflikata postoji samo jedan lijek, a to je obrazovanje i njegovanje kulture življenja.

Uz veliku potporu svemu što je predsjednik Gavran izrazio, Plenković je rekao da Matica treba dati umirujući prinos društvu.

U prigodnom programu u Hrvatskom narodnom kazalištu nastupio je Komorni zbor "Ivan Filipović" kojim je ravnao Goran Jerković, a hrvatske pjesnike interpretirali su dramski umjetnici Robert Kurbaša i Zlatko Ožbolt.

Dramski umjetnik Goran Grgić nastupio je u ulozi prvog predsjednika Matice grofa Janka Draškovića, a emitiran je i film o 180 godina Matice redatelja Leona Rizmaula.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije