Izložba Manuele Mandić u Franjevačkoj galeriji

Mlada i darovita umjetnica pred kojom je sjajna budućnost

16.03.2017.
u 08:00

“Budimo spremni za njezinu sjajnu budućnost. Pred nama stoji mlada umjetnica, a njezino vrijeme tek dolazi”, rekao je rukovoditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije fra Vendelin Karačić na otvaranju druge samostalne izložbe Manuele Mandić, apsolventice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, sa sjedištem u Širokom Brijegu, koji je tom prigodom zahvalio na velikom odzivu i čestitao ovoj mladoj umjetnici na uspješnom dosadašnjem stvaralaštvu.

U Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg izloženi su radovi mlade umjetnice, uglavnom manjega formata, tematski objedinjeni naslovom izložbe “Kristalizacija svijesti”.

Sklad u neskladu

“Njezina izražajna sredstva su jednostavna, škrta i minimalistička, pomalo okrutna i gruba. Ona ne zavodi ljepotom. Ona secira ljudsku psihu u potrazi za onim esencijalnim što se krije i leži nataloženo u dubinama našeg bića. Ima nečeg uznemirujućeg u svemu tome. Nije nimalo lako suočiti se s vlastitom nutrinom, ostati sam sa sobom i prihvatiti sve one neugodne strane naše naravi, kao što su strah, tjeskoba, patnja ili stid”, napisao je u predgovoru o izložbi Hrvoje Marko Peruzović.

O radovima Manuele Mandić govorio je povjesničar umjetnosti Beat Čolak koji je izložbu i proglasio otvorenom.

“U likovnom smislu, ove radove odlikuje sklad u neskladu predmeta raznolikog podrijetla, predmeta koji nemaju zajednički predznak, ali koji jednom likovnom metamorfozom i promjenom vrijednosti dobivaju priliku za harmoničan zajednički suživot. Tako nastaju ovi individualizirani i izolirani prikazi koji pred nama stoje poput nekih totema, simbola nečega onostranoga ili nečega što sami u sebi ne prepoznajemo i ne poznajemo”, rekao je Čolak.

Druga samostalna izložba

Manuela Mandić rođena je 22. siječnja 1993. u Haanu, u Njemačkoj, Završila je školu primijenjenih umjetnosti 2011. u Varaždinu, smjer grafički dizajn. Apsolventica je na ALU u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru, smjer grafika. Aktivno se bavi umjetnošću te izlaže u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Ovo joj je druga samostalna izložba te je do sada imala 21 skupnu. Članica je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika od 2016. godine.

Program otvorenja izložbe vodila je Željka Šaravanja, a glazbenom pratnjom na gitarama uveličao ga je duet koji se predstavio kao Ivica i Mario.

Izložba “Kristalizacija svijesti” nastavak je izložbe “Transformacija nesvijesti” održane 2015. godine u Banjoj Luci.

Otvorena je do 2. travnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije