Predstavljen roman „Koliko traje jedno zauvijek“ mladog Gruđanina Filipa Pešorde

Mladenački roman o ljubavi troje mladih

17.11.2021.
u 12:06

U širokobriješkoj Gradskoj knjižnici, u organizaciji Zajednice Pleter i PR agencije Smart u okviru manifestacije Mjeseca knjige, upriličeno je predstavljanje romana „Koliko traje jedno zauvijek“ Filipa Pešorde. Ovo je roman prvijenac mladog pisca iz Gruda i  prvo je njegovo predstavljanje, iako je napisan prije dvije godine kad je autor imao samo 18 godina.

Književnica Marija Lovrić kazala je:

-          „Kad sam rekao zauvijek, mislio, sam, zauvijek. Samo... Zauvijek što? Zauvijek s tobom ili zauvijek bez tebe?“ Već u prvoj rečenici vidimo autorov stav i te prve rečenice uvijek su ključne kad je u pitanju čitanje bilo kojeg romana. Kada tek krenemo čitati ovaj roman autora Filipa Pešorde, dobijemo dojam da je riječ o sretnoj i vječnoj ljubavi dvoje mladih, Jelene i Tina. Dovoljni jedni drugom i zaljubljeni jedno u drugo uopće ne obraćaju pažnju na ostatak svijeta. No, jesen je promijenila sve, jedan trenutak mijenja sve. Tog trenutka  putevi Jelene i Tina nisu više išli u jednom smjeru. Došlo je do rastanka kojeg je Jelena inicirala, a od toga dana Tinov svijet se počeo lagano urušavati, poput kule od karata. Autor Filip Pešorda svojim opisima jasno naglašava životnu promjenu jednog dečka, čiji se svijet odjednom mijenja iz temelja, jer mora dalje bez one kojoj je dao svoju bezuvjetnu ljubav. Opisi su jasni kao slike. No, i s njegovom prijateljicom se događa isto. Često se dogodi da ono što mi preživljavamo s nekim, netko to istoproživljava s nama. Tu autor Pešorda opisuje osjećaje Tinove prijateljice Mie, koja baš kao što on voli svoju Jelenu, ona voli njega. Tek kad je ostala bez Tina, Jelena shvaća da je imala ljubav života. Pouka ovog romana mladog autora Filipa Pešorde jest to da trebamo cijeniti ono što imamo.

Književnica Sanijela Matković opisala je Pešordu  kao mladog, perspektivnog, ambicioznog, inteligentnog pisca i studenta. Naglasila je da je dečko u kojeg  se mladi trebaju ugledati. Nakon promocije upriličen je prigodan program s glazbom i čašicom razgovora. Filip je nazočne počastio svojom pjesmom „Lorka“. U programu sudjelovala je i Valentina Miličević - Ljubić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije