Izveden klavirski recital Ivana Galića

Mladić iznimna talenta izazvao oduševljenje

BiH,12.04.17. Mostar, Kosaca  Klavirski recital: Ivan Galić Iz ciklusa – Mladi glazbenici na Danima Matice Photo:Stojan Lasic
14.04.2017.
u 07:00

- Hvala vam! Najdivnija ste publika! Hvala Matici hrvatskoj na odličnoj organizaciji. Radujem se novim susretima – tako je mladi pijanist Ivan Galić zahvalio oduševljenoj publici koja je dugim pljeskom i vraćanjem na bis nagradila njegov maestralno odsviran klavirski recital složen od nekoliko, kako Ivan kaže, posebno dragih kompozicija.

Posebna izvedba

U iznimnom umjetničkom izričaju, Galić je odsvirao Bachovu Preludij i fugu u gis-molu BWV 863, Haydnovu – Sonatu u c-molu, Hob. XVI/20, Rahmanjinovu – Etidu-sliku, op.39 br. 9 u D-duru. No, osobitu virtuoznost pokazao je izvodeći Chaconne u d-molu za lijevu ruku.

Za ovu posebnu izvedbu, neosporno je, potrebna je ogromna izdržljivost i umijeće.

Za Mostar sam birao program koji mi je srcu drag, jer je ipak posebno svirati koncerte u svom kraju. Ono što bih želio izdvojiti od programa jest djelo J. Brahmsa Chaconne u d-molu, koja je obrada Bachove violinske partite, a napisana isključivo za lijevu ruku. Iznimno teška kompozicija, gdje sam se po prvi put sreo s problemima ravnoteže te tjelesne izdržljivosti, no skladba pruža nevjerojatne boje, glazbene fraze, ugođaje.

Publika je uživala i u Mačekovim – Improvizaciji i Preludiju i toccati, a bis je bio rezerviran za Chopinovu – Mazurku.

Klavirski recital Ivana Galića na Mostarskom proljeću izveden je u sklopu ciklusa “Mladi glazbenici na Danima Matice”.

Izniman talent

Mladić koji je već mnogo puta dosad pokazao i potvrdio svoj izniman talent, dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih nagrada. U siječnju 2017. debitirao je sa Zagrebačkom filharmonijom u Lisinskom izvodeći Mozartov Klavirski koncert u A-duru K.488.

Od listopada 2016. zaposlen je kao službeni korepetitor Odsjeka za puhače na Hochschule fur Musik Franz Liszt u Weimaru, gdje i studira u klasi prof. Grigoryja Gruzmana.

Na upite za nekoliko TV gostovanja u rodnoj Hercegovini, nije mogao odgovoriti pozitivno:

- Nažalost već sutra putujem natrag, u Weimar.

Weimar pruža jako puno u tom smislu. Tamo se nalaze profesori koji puno znaju i žele to znanje prenijeti na buduće naraštaje. Izvrsna organizacija akademije te stav da je sve usredotočeno na studenta i da je u svakom trenutku profesor na raspolaganju studentu, zaista je fascinantno. Nadam se da ćemo se uskoro ponovno sresti – kaže ovaj nasmijani 22-godišnjak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije