Večeras festival zabavne glazbe

Na 25. jubilarnim Melodijama Mostara 
– Biseri nastupit će Kićo Slabinac, Mate Bulić, Giuliano...

03.05.2019.
u 10:00

Večeras će se u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, s početkom u 21 sat, održati 25. festival zabavne glazbe Melodije Mostara – Biseri. Organizacijski odbor mostarskog festivala odlučio je da 25. jubilarni festival bude u retrospektivnom izdanju. Naime, popularni izvođači će, uz izravan prijenos na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije, otpjevati skladbe koje su izveli na nekom od 24 dosadašnja izdanja Melodija Mostara. Rijetki se festivali zabavne glazbe u širem okruženju mogu pohvaliti četvrtstoljetnim trajanjem.

- Mi u Organizacijskom odboru festivala zabavne glazbe Melodije Mostara došli smo na ideju da 25. jubilarno izdanje bude u znaku bisera našeg festivala, pjesama koje su bile hitovi i onih koje su već postali evergreeni. Nekoliko pjesama izvedenih na mostarskom festivalu doživjelo je i klapsku izvedbu, što nas posebno veseli. Brojni izvođači iz BiH, Hrvatske i dijaspore s veseljem su prihvatili našu ideju o retrospektivnom izdanju 25. jubilarnih Melodija Mostara i odazvali se na nastup. Tako će, primjerice, Krunoslav Kićo Slabinac izvesti skladbu “Crna žena” koju je otpjevao na prvim Melodijama Mostara 1995. godine. Riječ je drugoj Kićinoj skladbi posvećenoj crnki. Prije tri godine Kićo je nastupio u show-programu na našem festivalu, kaže da se jako veseli ponovnom susretu s publikom u Mostaru. Giuliano će nakon 23 godine izvesti pjesmu “Tama” Tomislava Mrduljaša, s kojom je popularni Splićanin osvojio festivalski Grand Prix 1996. godine, Zoran Jelenković nakon 24 godine otpjevat će vlastitu skladbu “Gdje si, moja Marija”, koja je osvojila prvu nagradu publike 1995. godine, a Mate Bulić će nakon 21 godinu izvesti pjesmu “Da nije Mostara”, koja je također bila nagrađena 1998. godine – kaže nam Kristijan Čarapina, umjetnički direktor Melodija Mostara, dodajući kako ga posebno raduje činjenica da se brojni popularni izvođači rado vraćaju na mostarski festival zabavne glazbe.

Među njima su i fra Šito i Radovan Ćorić koji će nakon 22 godine ponovno otpjevati pjesmu “Nero, Neretva”.

- I Marina Tomašević stiže na jubilarne Melodije, otpjevat će skladbu “Mjesečina” koju je prvi put izvela na našem festivalu 1995. godine - dodaje umjetnički direktor ovog festivala.

Na 25. jubilarnim Melodijama Mostara nastupit će izvođači iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i dijaspore. Iz Njemačke stiže Goran Škerlep, čest izvođač na mostarskom festivalu, koji će otpjevati skladbu “Vino dajte mi na stol”, koju je prvi put izveo na ovom festivalu 2011. godine.

- Stalno me nešto vuče u Mostar, vjerojatno zbog toga što me po mnogočemu podsjeća na moj Šibenik, ali i zbog posebnog ozračja i jedinstvenog “šušura” na mostarskom festivalu - kaže Goran Škerlep, liječnik i glazbenik.

Iz Švicarske stiže Frano Vugdelija, a na ovogodišnjim Melodijama Mostara izvest će skladbu “Ne viđam vas, prijatelji stari”, s kojom je na ovom festivalu nastupio prije dvije godine. Na festival se vraća i Igor Vukojević s pjesmom “Bura”, a prvi put ju je otpjevao 2011. godine. Iz Istre stiže i Diego Zuliani koji će otpjevati skladbu “Kad se sretnu duše dvije”, pobjedničku skladbu Melodija Mostara 2018. Iz Sarajeva na festival ponovno stiže i Lejla Imamović koja će ponovno izvesti skladbu “Kiša pada”, a prvi put ju je otpjevala na prošlogodišnjem mostarskom festivalu. Slobodan Mišević čest je gost na Melodijama Mostara, a na 25. izdanju ovoga zabavno-glazbenog festivala nakon 11 godina izvest će skladbu “Kameni svatovi”. Duo Bluess prije 23 godine na ovom festivalu oduševio je izvedbom pjesme “Samo da si htjela”, a ponovno će je izvesti na 25. jubilarnom izdanju Melodija. Željka Bošnjak ponovno će otpjevati skladbu “Reci mi”, kojom se na ovom festivalu predstavila prošle godine, a sa skladbama koje su prvi put izveli na nekom od izdanja Melodija Mostara nastupit će još i Antonio Čarapina, Dženan Jahić, Niko Bete, Karla Krtalić, etnoskupina Čuvarice i klapa Trebižat.

Festival tradicionalno daje priliku pjevačima iz Hercegovine da se iskažu u najboljem svjetlu.

- Dosadašnja 24 izdanja Melodija Mostara iznjedrila su mnoštvo hitova i niz vječnih melodija, od popa i klasičnog šlagera do etno i rock izvedbi, za svačiji ukus ponešto. To će na najljepši način pokazati ovogodišnje 25. izdanje našeg festivala. Mi u organizaciji ovog festivala od samog početka davali smo priliku izvođačima iz Hercegovine, ali i izvođačima iz dijaspore, na što smo silno ponosni. Za brojne mlade izvođače iz Hercegovine Melodije su bile najljepši način da se predstave široj javnosti.

U posljednjih četvrt stoljeća mnogo toga se promijenilo u svijetu popularne glazbe. Društvene mreže, a posebno YouTube, učinili su svoje. No, festivali zabavne glazbe koji imaju kvalitetnu koncepciju i produkciju još su uvijek jedan od najboljih načina promoviranja izvođača i skladbi. Ustrajavamo na tome da Melodije Mostara i dalje budu festival koji će privlačiti izvođače i autore kvalitetnih skladbi iz čitave BiH, Hrvatske i cijele dijaspore - naglašava Kristijan Čarapina.

Program će svojim nastupom otvoriti mostarska plesna skupina MO-stars u koreografiji Nataše Jekić, a kao prateći vokali nastupit će Lora i Doria Jelić, a program će, kao i prošle godine, voditi Misijana Brkić–Milinković i Denis Šabić. U tradicionalnom festivalskom show-programu nastupit će Giuliano, Marina Tomašević i Diego Zuliani, prošlogodišnji pobjednik Melodija Mostara. Za scenografiju zadužen je Masters studio, izvršna producentica festivala je Vesna Jelić.

Dan poslije, 4. svibnja, s početkom u 18 sati, u istoj dvorani bit će održan dječji festival Male melodije Mostara 2019., na kojem će nastupiti izvođači iz Bosne i Hercegovine i država u širem okruženju, a program će voditi Sanda Pandža.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije