Marina Petković Liker

Nagrada redateljici predstave "Kroz proces 10.6.93", priznanje i za HNK Mostar

marina petković liker
09.07.2022.
u 09:05

Redateljica iz Zagreba Marina Petković Liker odlukom stručnog žirija Kazališnih igara Bosne i Hercegovine dobitnica je nagrade za režiju predstave "Kroz proces 10.6.93" Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara.

"Kroz proces 10.6.93" je autorski projekat Marine Petković Liker koji je na ovogodišnjim Igrama osvojio i nagradu kao najbolja predstava u cjelini, dok je ansamblu Hrvatskog narodnog kazališta Mostar pripala nagrada za kolektivnu glumačku igru.

Govoreći kako je uspjela izbjeći da njena predstava slizne u poetiku, pamfet i da gledalac nakon svega ostaje svjesten prije svega boli roditelja koji su izgubili djecu, Marina Petković Liker je za Fenu kazala da je to bilo je izazovno i delikatno.

- Rad na predstavi trajao je dugo i za sve nas je bio jako intenzivan i u emotivnom i u energetskom i u fizičkom smislu, ali imali smo osjećaj da je važno da ga radimo i to nam je davalo snagu. Također, bavili smo se primarno kazališnim jezikom i kroz njega rastvarali temu, to nam je iz dana u dan davalo novu inspiraciju i užitak stvaranja -kazala je Petković Liker.

Ona je istaknula da se dugo bavi sličnim temama te da koristi specifičnu tehniku u radu s glumcima tako da je cijela predstava oslonjena na njihovu igru i prisustvo.

- Čini mi se da je zbog toga i moguće postići tolike emocije, a ne skliznuti s puta. Ako smo iskreni prema sebi, prema temi i prema kazalištu, a najviše prema publici, onda je sve moguće. Osobno mi nagrade puno znače, one su važno priznanje i poticaj za rad, ali i obaveza za daljnje istraživanje u kazališnoj umjetnost - ocijenila je za Fenu rediteljica najbolje predstave ovogodišnjih Kazališnih igara Bosne i Hercegovine Marina Petković Liker.

Marina Petković Liker je  kazališna autorica, redateljica, fonetičarka i komparatistica književnosti. Bavi se umjetničkim i naučnim  istraživanjima u području kazališta, ženskog principa unutar teorije i prakse, glasa i govora, izvedbene pedagogije,…

Docentica je na Odsjeku glume na Akademiji dramske umjetnosti i vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu na diplomskom studiju te na Poslijediplomskom stručnom studiju dramske pedagogije.
Režirala je 30-ak predstava, uglavnom autorskog i istraživačkog karaktera, na nezavisnoj i institucionalnoj sceni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije