skupština HKD Napredak

Najuutjecajnije kulturno društvo u BiH dobiva novog predsjednika

06.07.2019.
u 13:29

Hrvatsko kulutno društvo Napredak, nakon 30 godina bi trebalo dobiti novog predsjednika. Franjo Topić koji je čelnik ovog Društva, a koje je i u najtežim vremenima činilo velika mirovinska djela, promovirala najbolje studente i učenike te im davalo priliku i gradilo povjerenje među ljudima, danas bi se mogao oprostiti od svoje vodeće funkcije.

- Ovo je poseban dan, posebna skupština, možda najvažnija nakon obnoviteljske, jer dok se završava jedna era Napretka, druga počinje. Napredak je utemeljen sada već daleke 1902. godine radi stipendiranja đaka, zanatlija i studenata. Dakle, Napredak ima 117 godina. Stari Napretkovci su bili ljudi od vizije i od djelovanja- rekao je Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak i čovjek koji je u najtežim, ratnim vremenima očuvao svoju misiju, širenja dobra među ljudima.

Franjo Topić smatra da je vrijeme da Bosna i Hercegovina izađe iz ratne tragedije.

- Napredak je sav hrvatski, sav bosanski, sav hercegovačkii sav naprosto ljudski- rekao je profesor Topić te najavio svoj odlazak.

- Naravno da je intrigantno pitanje mog povlačenja s mjesta predsjednika, čak se i na pijacama tjednima o tome razgovara. Jedan se političar (P. Ashdown) povukao nakon najboljeg rezultata njegove stranke pa ga pitaju zašto se povlači kad ima najveći uspjeh. On kaže bolje da me pitaju zašto se povlačiš, nego da me pitaju, zašto se ne povlačiš! Da kažem da sam se više puta htio povući, već od 1996. godine, ali uvijek je bilo tako da je ispadalo da se ne smijem povući. Mogu reći da sam se mislio potpuno povući, valjda je dovoljno 29 godina, ali nakon raznih nagovaranja, konzultacija i razgovora odlučio sam ostati u nekom obliku angažiran - istaknuo je Topić te poručio da HKD Napredak oduvijek pružao pozitivno ozračje u
Bosni i Hercegovini.

- Ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom. Posvjedočit ću da osobno ni za što ne bih zamijenio BiH. Uz druge i Napredak pokazuje kako se može puno učiniti. U često depresivnoj situaciji u BiH, koju neki kao namjerno stvaraju, slično je i drugdje, dodat ću da je svugdje je život proza, jedino u BiH je poezija - poručio je na kraju profesor Topić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije