U prepunoj dvorani Općine Novi Grad Sarajevo premijerno prikazan film "Za nju vrijedi umrijeti"

Nakon 'Dream Team Babe', Zvizdić snimila film o tragediji pojedinca

21.04.2022.
u 16:27

Nakon uspjelih dokumentarnih filmova "Lakonoga" i "Dream Team Babe", poznata sarajevska novinarka i redateljica Lejla Zvizdić premijerno je u Sarajevu predstavila dugometražni, dokumentarno-igrani film "Za nju vrijedi umrijeti". Kroz simbiozu bogatog arhivskog materijala i igranih scena, publiku upoznaje s likom i djelom Safeta Hadžića i prije početka rata u BiH, odnosno '70-ih i '80-ih godina prošlog stoljeća kada se suočavao s brojnim problemima zbog gradnje džamije u Švrakinom Selu, a potom bio angažiran i u prikupljanju pomoći obiteljima osuđenih u "Sarajevskom procesu", te '90-ih godina kada je bio angažiran na pripremama za obranu od agresije. Uz potresna svjedočenja, u filmu se prvi put objavljuju važni povijesni dokumenti i fakti te se prvi put nakon 30 godina prikazuju snimci s mjesta pogibije samo nekoliko sati nakon akcije. Safeta u filmu upoznajemo i kroz njegove dane djetinjstva i mladosti u rodnoj Strgačini, a određeni segmenti njegovog života prikazani su i kroz rekonstruktivne igrane scene. Safeta u filmu igra mladi glumac Aldin Tucić, a uloge su ostvarili i Erol Horvat, Darko Petrešin, Elvedin Požega i Mahir Karović. Inspiracija pri odabiru naslova filma "Za nju vrijedi umrijeti" bila je istoimena pjesma koju je prije nekoliko godina, upravo u spomen na njegovog ujaka Safeta Hadžića, napisao i skladao Kenan Hadžifejzović, a izveo Hor Hazreti Hamza.
Prema riječima Zvizdić, film je važan dokument i svjedok jednog vremena, kojim nastoji od zaborava otrgnuti povijesne činjenice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije