tradicionalno

Napretkovi božićni dani 2022.

02.12.2022.
u 17:02

Hrvatsko kulturno društvo Napredak će i u 2022. godini upriličiti tradicionalne Napretkove božićne dane, koji su na svojevrstan način već počeli u subotu, 26. studenoga tradicionalnim 34. Memorijalom „Bjelašnica 2021.“, i to pohodom planinara na Bjelašnicu u spomen na tragičnu pogibiju sedam mladih planinara iz Beograda, Sarajeva i Zemuna 1962. godine.

Napretkovi božićni dani nastavljaju se predstavljanjem zbornika pod nazivom “Treperava svjetlost–120 Napretkovih pjesnika” priređivača Ante Zirduma objavljenog u povodu obilježavanja 120 godina utemeljenja Hrvatskog kulturnog društva Napredak, a koji će sarajevskoj čitateljskoj publici biti predstavljen u četvrtak, 8. prosinca u Galeriji “Gabrijel” Kamernog teatra 55, ul. M. Tita 56/II, Sarajevo s početkom u 18,00 sati, priopćeno je iz HKD Napredak.

Ono što slijedi i na što je Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz godine u godinu sve ponosnije i na čemu radi s posebnom ljubavlju jeste GALA 120- Napretkov svečani božićni koncert koji će biti upriličen u četvrtak, 15. prosinca u velebnom Narodnom pozorištu u Sarajevu s početkom u 20,00 sati.

Pod ravnanjem dirigenta Zagrebačke opere, maestra Josipa Šege nastupit će neki od najvećih opernih i koncertnih umjetnika aktualne glazbene scene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Proslavljeni bas-bariton velike internacionalne karijere i nacionalni prvak Republike Hrvatske Giorgio Surian, prvakinja Zagrebačke opere, sopranistica Valentina Fijačko Kobić, mladi bariton, već sada česti gost nekih od najvećih opernih i kulturnih središta Europe, prvak Osječke opere, Leon Košavić, također prvak Osječke opere, renomirani bas Berislav Puškarić, mlada operna nada, laureatkinja nekoliko međunarodnih natjecanja, sopranistica Josipa Bilić i solista Sarajevske opere, naš bas Ivan Šarić, uz orkestar Sarajevske filharmonije.

Glasovi su to koji će nas kroz bisere operne i operetne literature kao i tradicionalnih božićnih pjesama odvesti u neke druge dimenzije i zasigurno donijeti dah svjetskih pozornica i izvedbi u kojima su ovi istaknuti umjetnici briljirali.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, širom otvarajući vrata za sve ljubitelje ove vrste glazbe, dobronamjernike, svoje članove i simpatizere želi zahvaliti i pokazati još jednom svoju misiju u službi čovjeka.

Napretkovi božićni dani znani su i po svojim sportskim događajima. Tako će Teniski centri Koševo i Vogošća biti domaćin 10. po redu Napretkovog međunarodnog božićnog teniskog turnira koji je na programu u subotu, 17. prosinca u 10,00 sati.

Na sportskim terenima u Doglodima bit će održan Napretkov božićni turnir u nogometu, a koji će se odigrati u subotu i u nedjelju 17. i 18. prosinca u 10,00 sati.

Tradicionalni 31. Napretkov međunarodni božićni turnir u šahu bit će održan u nedjelju, 18. prosinca, u NCM Ivan Pavao II u 12,00 sati.

Nakon toga slijedi 30. Likovno Annale 2022. Izložba koja će biti otvorena i dostupna ljubiteljima likovne umjetnosti u pondjeljak, 19. prosinca u Maloj galeriji Sv. Ante, na Bistriku u Sarajevu i to u 19,00 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije