Glazbenici iz Mostara, Sarajeva, Zagreba i Cambridgea održali koncert u Zagrebu

Nastavljena bogata kulturna suradnja profesionalnih glazbenika iz četiri grada

25.04.2024.
u 21:43

U organizaciji Studija glazbe Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru te Srednje muzičke škole Sarajevo i profesionalnih glazbenika Mostara, Cambridgea, Sarajeva i Zagreba održan je veličanstven koncert "Četiri grada umjetnika" u crkvi sv. Leopolda Mandića (Ljubljanica - Voltino) u Zagrebu, piše Večernji list BiH. Dojam nazočnih, koji su imali priliku uživati u zvukovima glazbenih profesionalaca, je odličan jer su imali priliku čuti prava glazbena remek-djela koja su zvučala kao da ih izvode sami virtuozi koji su nekad davno skladali ova impresivna djela.

Glazbena kultura

Koncertni je program donio premijerno dvije Bachove kantate u cijelosti, i to Cantatu BWV 82 "Ich habe genug" te Cantatu BWV 54 "Widerstehe doch der Sünde". Uz glavni program, na bisu večeri, Michael Copley izveo i stavak "Largo" iz Vivaldijeva "Koncerta za sopranino block flautu i gudače" RV 443. U izvedbi kantata sudjelovali su solisti: Adema Pljevljak-Krehić, sopranistica (Sarajevo) – redovita profesorica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i solistica Sarajevske opere; Marin Vitas, kontratenor (Zagreb) – bivši student Studija glazbe Sveučilišta u Mostaru i profesor glazbene kulture; Michael Copley, flauta (Cambridge) – osnivač The Cambridge Buskersa – Classic Buskersa te profesor i svirač raznih drvenih puhačkih instrumenata, uključujući flautu, blok flautu, okarinu i crumhorn; Amela Plosko, organ continuo (Mostar) – izvanredna profesorica na Studiju glazbe Sveučilišta u Mostaru te profesorica klavira i komorne glazbe u Muzičkoj školi I. i II. stupnja u Mostaru, te Komorni gudački ansambl ova četiri grada: violine – Sho Akamatsu, Ivana Duvnjak Akamatsu, Marina Đorđević, Ana Pešut, Ante Slišković, Miljenko Puljić, Ana Barbarić, Radmila Pešut; viole – Tatjana Romanić, Ema Zupčević; violončela – Ema Ramljak, Kanita Mekić; kontrabas – Pavle Kladarin. Moderatorica koncerta, uz idejnu začetnicu ovoga projekta prof. mr. art. Amelu Plosko, bila je pročelnica Studija glazbe i prodekanica za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom FPMOZ-a prof. dr. sc. Lidija Vladić-Mandarić. Za jedinstvene izvedbe u crkvenom prostoru glazbenici zahvaljuju svojim pokroviteljima, i to Fondaciji za izdavaštvo Sarajevo i Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine te prof. dr. sc. Marinu Ćorluki, dekanu Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, te i SUMIT-u i PRESSUM-u. Također, posebnu zahvalu upućuju svećeniku, župniku Željku Lovriću na srdačnom gostoprimstvu koji je svojim angažmanom te angažmanom svojih plemenitih župljana potpomogao realizaciju ovoga nesvakidašnjega projekta/koncerta "Četiri grada umjetnika" u svojoj župi svetog Leopolda Mandića Ljubljanica - Voltino u Zagrebu.

Vjera u humanizam

Ovo glazbeno "putovanje" predstavlja značajno iskustvo za učenike, studente i profesore, a još jedan uspješan koncert, svakako, označava kontinuirani nastavak jedne bogate, kulturne suradnje profesionalnih glazbenika ova četiri grada, a nada je da će i buduće manifestacije biti uspješne. Koncerti su u Mostaru, Sarajevu i Zagrebu (planira se Cambridge) ostvarili svoj cilj, a to je promidžba vjere u humanizam, čovjekoljublje, kozmopolitski ideal, uz želju da široj društvenoj zajednici daju "utjehu" u djelima sveobuhvatne kulturološke vrijednosti za cijeli svijet.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije