jedan od najvažnijih pjesnika

Navršava se 100 godina od rođenja Maka Dizdara

14.10.2017.
u 14:12

Ovih dana navršava se 100. godina od rođenja Maka Dizdara, jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih i hrvatskih pjesnika. U Fondaciji “Mak Dizdar” tijekom cijele godine različitim programima obilježavali su ovaj veliki jubilej, a kruna će biti svečana akademija, koja će se održati 17. listopada u 20 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Jubilej 100 godina od rođenja pjesnika Fondacija je, uz ostalo, obilježila objavljivanjem reizdanja ‘Kamenog spavača’, a ovih dana, u produkciji Al Jazeera Balkans prikazan je dokumentarni film “Mak” koji je javnost podsjetio na detalje životnog i pjesničkoga puta.

Kontroverzna smrt

I nakon više od trideset godina traju kontroverze o uzrocima njegove smrti. Članovi obitelji jednostavno kažu: “Mak je ubijen, jer pojedincima kao takav nije odgovarao!”

U filmu “Mak” prvi put su predočeni nepoznati detalji događanja iza kulisa “Struških večeri poezije” 1969. godine, kada je Dizdar kao prvi jugoslavenski pjesnik dobio “Zlatni vijenac” ove pjesničke manifestacije. O tome govori Draško Redžep, koji slovi kao siva eminencija kulturne scene bivše Jugoslavije, a te godine bio je član žirija. Iz do sada neobjavljenih dijelova Makovih pisama, jasno je da se zdušno borio da bosanskohercegovački pisci dobiju značajnije mjesto na kulturnoj sceni tadašnje Jugoslavije. Književnik Stevan Tontić u filmu objašnjava zašto je svojedobno bio potpisnik peticije protiv Maka kao urednika časopisa “Život”.

Rođen u Stocu tijekom Prvog svjetskog rata, Mak Dizdar razvit će se u najznačajnijeg jugoslavenskog pjesnika druge polovine 20. stoljeća, a njegova pjesnička knjiga “Kameni spavač” ključno je mjesto suvremene domaće književnosti, jer je njenim objavljivanjem 1966. ta književnost ozbiljno i hrabro krenula gaziti prema modernim poetskim uzusima. Najbolji je primjer poema “Modra rijeka”, istinsko remek-djelo koje je okrunilo Dizdarev pjesnički put. Poetsku zbirku “Modra rijeka” s istoimenom pjesmom, europska kritika apostrofirala je kao europsku pjesmu. Na stihove Modre rijeke Indexi su 1978. godine napisali glazbu, a prije njih je to uradio i Arsen Dedić.

MODRA RIJEKA

Nitko ne zna gdje je ona

Malo znamo al je znano

Iza gore iza dola

Iza sedam iza osam

I još huđe i još luđe

Preko gorkih preko mornih

Preko gloga preko drače

Preko žege preko stege

Preko slutnje preko sumnje

Iza devet iza deset

Tamo dolje ispod zemlje

I onamo ispod neba

I još dublje i još jače

Iza šutnje iza tmače

Gdje pijetlovi ne pjevaju

Gdje se ne zna za glas roga

I još huđe i još luđe

Iza uma iza boga

Ima jedna modra rijeka

Široka je duboka je

Sto godina široka je

Tisuć ljeta duboka jest

O duljini i ne sanjaj

Tma i tmuša neprebolna

Ima jedna modra rijeka

Ima jedna modra rijeka –

Valja nama preko rijeke•

Ključne riječi

Komentara 1

ŠE
Šemso
16:42 18.10.2017.

Ako je Mehmedalija Mak Dizdar Hrvat, onda sam ja luster, i to službeno.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije