20 godina književnog stvaralaštva

Nedić je autor “Okvira za mudrost”, a za obljetnicu darovao “Hod po oblacima”

08.10.2017.
u 10:00

Najplodonosniji književnik Bosanske Posavine prof. Mato Nedić iz Tolise ove godine obilježava jubilarnih 20. godina književnog stvaralaštva, iako se pisanjem bavio i puno ranije.

U književnoj javnosti pojavio se 1997. zbirkom pripovjedaka “Bijeg” u izdanju HKD-a Napredak Orašje, a do danas je objavio 14 samostalnih književnih djela. Književni znalci za njega kažu da je moderan pisac snažnog izričaja i jedan je od rijetkih koji se okušao u različitim književnim žanrovima. Čitateljskoj publici podario je nekoliko zbirki pripovjedaka, novele, tri romana, pjesme, dvije zbirke pjesama u prozi, zbirku putopisne proze, a pored toga bavio se novinarskim i znanstvenim radom i istraživao povijest posavskog kraja.

Slovo o jeziku

Samozatajni posavski književnik malo je istican u javnosti, no njegova djela govore više od riječi. U suautorstvu s prof. Marijanom Damjanovićem, prof. Nedić je objavio gramatički priručnik za srednjoškolce “Slovo o jeziku” koji se koristi u školama u Posavske županije. Uvršten je u Leksikon hrvatskih književnika BiH od najstarijih vremena do danas. Jedan je od autora monografije Župa Tolisa 1802. - 2002., autor je koncepcije i glavni urednik panorame Toliška tkanica (2007.) i knjige Posavski književni zbornik (2008.). Njegove znanstvene članke i književne kritike i eseje objavljivali su vodeći časopisi u BiH i Hrvatskoj. Član je Društva hrvatskih književnika Zagreb i Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Mostar.

Svoju veliku književnu obljetnicu prof. Nedić obilježio je jubilejskim izdanjima Zbirkom eseja o hrvatskoj književnosti pod nazivom “Hod po oblacima” i Zbirkom eseja o svjetskoj književnosti “Ako hoćeš biti svjetionik”. Knjige su, nakon 10 godina nastajanja, svjetlo dana ugledale ove godine, uoči obljetnice objavljivanja prve knjige točno prije 20 godina. Prof. Nedić u to vrijeme nije bio usredotočen samo na ta djela, u međuvremenu su nastali romani “Pater Martinus” i “Okvir za mudrost”, pripovijetke iz knjige “Starinske priče” i novele iz zbirke “Antikvarijat”.

Tema iseljavanje mladih

Prof. Nedić za sebe voli reći da je prozni pisac, a nadahnuće za pisanu riječ, kaže nam, pronalazi u samom životu, u onome što se događa oko nas. - Vrijeme u kojem živimo vrlo je inspirativno, svjedoci smo iseljavanja mladih s ovoga područja, a to je tema kojom se želim baviti u budućnosti. Nedić, pak, nađe vremena i za pročitati neku dobru knjigu. - Puno čitam, najviše književna djela, najčešće klasike i suvremenike.

Ovoga ljeta čitao sam američkog nobelovca Johna Steinbecka, kaže nam ugledni posavski profesor koji je napisao zbirku pripovjedaka “Antičke priče” vezanu uz živote antičkih starogrčkih i rimskih književnika. Smatra kako će to biti poticaj osobito za rad s učenicima prvih razreda, jer su vrlo šturi podaci o antičkim književnicima. Kako je pisanje stil života prof. Nedića, za iduću godinu već priprema nove književne uratke.•  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije