Predstavljanje

Objavljena fotomonografija “Hercegovina – Muzej sjećanja” na čak 300 stranica

30.06.2016.
u 10:00

Raskošna fotomonografija “Hercegovina – Muzej sjećanja”, osmišljena i opremljena u Mostaru na čak 300 stranica, tiskana u tvrdom uvezu u Zagrebu u 500 primjeraka, konačno je stigla doma.

Objavljena u nakladi mostarske Galerije Martino, pod uredničkom palicom Branimira Martinca, ova je luksuzna knjiga konačno u Mostaru i svoje će prvo predstavljanje doživjeti u salonu 2 Galerije Aluminij, u utorak, 5. srpnja, s početkom u 19 sati.

- Izlazak iz tiska ove knjige, koja je istinska antologija starih fotografija iz svih urbanih središta Hercegovine, najavljen je izložbom kojom su Hercegovci, upravo pod imenom “Muzej sjećanja”, darivani u ožujku ove godine, a koja je, sa stotinjak odabranih svjetlopisnih zasvjedočenja iz hercegovačke prošlosti, ispunila oba izložbena salona Galerije Aluminij. Dugoiščekivano ukoričeno izdanje, s desecima izvanrednih fotografija, između kojih je i mnoštvo dosad neviđenih, konačno je pred nama – komentira rukovoditelj Aluminijeve umjetničke galerije Darko Juka.

Knjigu je grafički oblikovao Martin Gabrić, a kristalno čistu fotografiju s naslovne korice, imena “Povratak”, snimio je na mostarskom Staromu mostu davne 1960. godine čuveni hrvatski fotograf Teodor Tošo Dabac. Osim njegovih, monografija okuplja i fotografije čiji su autori: Anton Zimolo, Blago Čale, Ivica Grubišić, Boris Engelgardt, Stjepan Tomlinović, Ferdo Miličević, Šemsudin Zlatko Serdarević, Ćiril Ćiro Raič, Karlo Drago Miletić, Dragan Pezelj, Milan Majerski, Taib Balić, Franz Laforest, Casar Vlajo, František Franjo Topić, Grgo Kozina i Keith Chester. Uvršten je, također, i pretisak značajnoga broja fotografskih ostvarenja nepoznatih autora, pohranjenih u pismohranama Galerije Martino i Zemaljskoga muzeja u Sarajevu, te u Arhivu Hercegovačko-neretvanske županije.

- Ova knjiga na jedinstven način nudi fotografsku kronologiju hercegovačke povijesti u posljednjih stotinu godina - kazao je Branimir Martinac iz Galerije Martino.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije