Mostarsko ljeto 2020.

Odigrana monodrama „Obrana Sokratova“

08.08.2020.
u 13:04

Na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Mostar u petak 07. kolovoza je glumac Šerif Aljić odigrao monodramu „Obrana Sokratova“ čiju i režiju potpisuje. Inače, predstava „Obrana Sokratova“ rađena je prema Platonovom tekstu i prijevodu Miloša N. Đurića.

"Predstava je nastala prije 7 godina. Interesantna je zato što je tema aktualna i danas, što je najbitnije, a odlučio sam se raditi samo obranu Sokratovu, a ne još Kriton, Fedon gdje se govori i o smrti, gdje on pije i otrov itd. Uglavnom je suština obrane ostala i iznesena je, te sam zadovoljan da je predstava aktivna i da je igram sa vremena na vrijeme“, kazao je Aljić.

Istaknuo je i koja je glavna poruka i tema koja se prožima kroz navedenu monodramu.

"Borba za pravdu i istinu, vječna tema. Ovo se događa 399. godine p.n.e, ali je aktualna i danas, to je najznačajnije i najkraće rečeno“, naglasio je Aljić.

Grčka filozofija jedan je od stupova zapadne civilizacije, a Sokrat se smatra za najznačajnijeg grčkog filozofa. “Obrana Sokratova” je izuzetno značajno djelo grčkog filozofa Platona, koji se smatra najodanijim Sokratovim učenikom, a koje govori o obrani njegovog mentora Sokrata pred atenskim tužiteljima. Sokrat je oklevetan da ne vjeruje u bogove koje propisuje Država, nego da je ateist i vjeruje drugačije, te da takvim učenjem kvari omladinu. Zbog toga biva osuđen na smrt. Sokrat iznosi svoju obranu pred 501 sudcem i većina njih ga osudi na smrtnu kaznu koja je i izvršena.

Aljić je ovu monodramu posvetio svom profesoru dr. Rasimu Muminoviću, a scenografiju i kostim potpisuje Salko Pezo. Predstava je odigrana u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar, a u sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“.

Večeras u 21 sat na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Mostar na programu „Mostarskog ljeta“ je koncert koji će biti održan povodom 100 godina od rođenja bosanskohercegovačkog velikana, autora, kompozitora, interpretatora sevdalinke Zaima Imamovića. Na koncertu će sudjelovati: Alma Subašić, Zanin Berbić i Sejo Pitić, dok će naratori biti Armin Omerović i Minka Muftić. Ranije najavljeni Nedžad Salković, nažalost, neće nazočiti koncertu zbog iznenadnih privatnih zdravstvenih problema u obitelji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije