17. Mediteran Film Festival

Ogledalo čitavog Mediterana

26.08.2016.
u 10:00

Hercegovački ljubitelji filma ponovno su došli na svoje. U okviru programa 17. izdanja Mediteran Film Festivala u širokobriješkom kinu Borak i otvorenom kinu na privremenom festivalskom trgu u četiri festivalska dana bit će ukupno prikazano 40 filmova, od čega 22 dokumentarca što se natječu za prestižne festivalske nagrade.

Na otvaranju ovog festivala Zora Dujmović, federalna ministrica kulture i sporta, kazala je kako će ovo ministarstvo ubuduće podupirati ovakve manifestacije koje u svojim projektima imaju i školu u kojoj se educiraju mladi.

“Ministarstvo se svesrdno zalaže da se audiovizualna djelatnost koja je opterećena raznim prijeporima demokratski i zakonski uredi”, naglasila je ministrica Dujmović.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako 17 festivalskih godina i filmovi iz 22 zemlje dovoljno govore o važnosti MFF-a. Širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević kazao je kako je MFF visoko podigao ljestvicu i kako je iz godine u godinu sve sadržajniji, a Tomislav Topić, direktor festivala, istaknuo je da MFF-u nikada nije bio cilj samo prikazivanje već proizvodnja filmova i filmska edukacija mladih.

Uoči samog službenog otvaranja gledateljstvo je vrlo emotivno doživjelo dirljive kadrove dokumentarca “Druga obitelj” Zdenka Jurilja i širokobriješke produkcije Kadar, koji govori o djelovanju humanitarne udruge “Fra Mladen Hrkać”.

“Ukupno 22 vizije iz raznih dijelova Mediterana suptilno će ‘mlatnuti’ ljubitelje filmske umjetnosti. Nažalost, nema nam festivala bez nasilja i krvoprolića. Mediteran je, izgleda, jedan veliki cirkus, a ruine cirkusa daju se naslutiti u slovenskom filmu o tajnom svemirskom programu kojime je rukovodio Josip Broz Tito (film “Houston, imamo problem”), kaže selektor festivala Damir Čučić.

Robert Bubalo, producent festivala, ističe kako je MFF u srcima mnogih Izraelaca, Španjolaca, Libanonaca, Grka, Slovenaca koji su proteklih godina bili na širokobriješkom festivalu.

“Znamo da smo u njihovim srcima jer nam se stalno vraćaju, nose naše majice po svojim zemljama, a sve nas spaja beskrajna ljubav prema filmu”, dodaje Bubalo.

Gosti iz desetak država oduševljeni su opuštenim ozračjem te ukupnim festivalskim šušurom na filmskom trgu i partyjima nakon projekcija. Netko reče: “Ovoga nema ni na filmu!”•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije