Sedam filmova

Oraška publika vidjet će dva kandidata za Oscara i hitove iz Pule

02.09.2016.
u 09:00

Publika u Orašju, tijekom tjedan dana filmske revije, moći će uživati u recentnim filmskim ostvarenjima, među kojima prednjače dva kandidata za nagradu Oscar “S one strane” Zrinska Ogreste koji je nominiran uime Hrvatske i “Smrt u Sarajevu” Danisa Tanovića koji će braniti boje Bosne i Hercegovine.

Uz ova dva filmska hita, koji osvajaju nagrade na europskim i svjetskim festivalima, publika će u oraškoj kinodvorani imati priliku vidjeti i filmove koji su prikazani na ovogodišnjem festivalu u Puli, ali i najnoviju hrvatsku produkciju. Filmovi su to različitog žanra, od komedija kao što je “Narodni junak Ljiljan Vidić”, preko drame “Zvizdan” Dalibora Matatanića, do obiteljskog, odnosno filma za djecu “Ljubav ili smrt” Daniela Kušana koji donosi nove pustolovine Koka i njegove “špijunske” družine. Filmska revija u Orašju zadržala je međunarodni predznak premda ove godine na njoj neće biti prikazan ni jedan film iz Srbije, Slovenije ili neke druge zemlje u okruženju, kao što je to bio slučaj do sada.

Ne sumnjamo kako će izbor filmova privući brojne ljubitelje sedme umjetnosti u Orašju i Posavini da dođu u kino, imajući u vidu i činjenicu da su ulaznice za sve projekcije (osim na dan otvaranja festivala) besplatne.

Očekuje se također da će protagonisti nekih filmova biti nazočni na festivalu gdje će se moći obratiti publici i reći koju riječ o samome procesu snimanja filma. Nakon svake projekcije bit će održano druženje uz rijeku Savu.

Žanr: komedija

Redatelj: Ivan Goran Vitez

Uloge: Christian Coltrane, Stjepan Perić, Tena Jeić Gajski, Ljubiša Savanović, Ivan Đuričić, Stojan Matavulj, Dragan Despot...

Narodni heroj Ljiljan Vidić prati četu partizana koja se, predvođena mladim pjesnikom, natječe na endehazijskom talent showu “Čimbenik X”: pobjednik osvaja nastup na poglavnikovu domjenku te samim time i priliku uz pjesmu, ples i pucnjeve okončati rat. Saznajte tko je pobijedio u Drugom svjetskom ratu, a tko u prvom hrvatskom talent showu; kako su u 40-ima izgledali šoping centri, a kako razgovori za posao; koji je automobil Hitler darovao Paveliću i kakve je mudre misli Tito zapisao...

Ponedjeljak, 5. 9. 2016.

‘Narodni heroj Ljiljan Vidić’

Žanr: drama

Redatelj: Zrinko Ogresta


Uloge: Ksenija Marinković, Lazar Ristovski, Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan...

Žanr: komedija

Redatelj: Snježana Tribuson

Uloge: Ksenija Marinković, Renata Pokupić, Ozren Grabarić, Bogdan Diklić, Goran Navojec

Prije 20 godina Vesna se s djecom preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Međutim, nakon jednog neočekivanog poziva na površinu će isplivati tajna koju je tijekom svih tih godina nastojala skriti. Dobitnik Velike zlatne arene 63. pulskog filmskog festivala “film je dojmljivog ugođaja neizvjesnosti i postupnog razvoja emocionalne i dramske napetosti koje dovodi do globalne metafore.” Ogrestin film izabran je za hrvatskog predstavnika za nagradu Oscar.

Slastičarka Verica, operna pjevačica Brankica i Španjolac Martin glavni su junaci ove priče o usamljenosti i potrazi za ljubavlju. Uz njih, tu su i dvije medicinske sestre koje puno razmišljaju o muškarcima, jedan poljoprivrednik vrlo neobičnih poljoprivrednih talenata, jedna bolesna žena neobične seksualne orijentacije, ličilac koji jako voli sve “zgodne ženske” - njihove će sudbine ispreplesti slučajne okolnosti i nerješive situacije učiniti rješivima. Malo je vjerojatno da veliku ulogu u tome može odigrati skupina žohara...

Subota, 3. 9. 2016.

Nedjelja, 4. 9. 2016.

‘S one strane’

‘Sve najbolje’

‘Zvizdan’

‘Ministarstvo ljubavi’

‘Ljubav ili smrt’

‘Smrt u Sarajevu’

Žanr: drama

Redatelj: Dalibor Matanić

Uloge: Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković, Dado Ćosić, Trpimir Jukić, Mira Banjac, Slavko Sobin...

Žanr: komedija

Redatelj: Pavo Marinković

 

Uloge: Stjepan Perić, Dražen Kühn, Ecija Ojdanić, Milan Štrljić, Olga Pakalović, Alma Prica

Žanr: obiteljski film

Redatelj: Daniel Kušan

Uloge: Antonio Parač, Kristian Bonačić, Vanja Markovinović, Nina Mileta, Filip Mayer, Tesa Litvan, Tara Thaller...

Žanr: drama

Redatelj: Danis Tanović

Uloge: Snežana Marković, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović, Edin Avdagić

Film govori o zabranjenoj ljubavi, njenoj fragilnosti, ali i snazi. Radnja obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela opterećena etničkim netrpeljivostima i povijesnim nasljeđem. Prva je ljubavna priča smještena u 1991. godinu - predratna previranja, prve barikade i napetost koja među selima doseže vrhunac, nisu dobro okruženje ni za kakvu ljubav, a kamoli za dvoje mladih iz dvaju susjednih sela. Deset godina kasnije, rat je već gotov, ali ne i zaboravljen – ožiljci još nisu zacijelili...

Država je odlučila stati na kraj udovicama hrvatskih branitelja koje žive u izvanbračnim zajednicama, a primaju mirovine pokojnih muževa. Za hvatanje udovica u prijestupu na teren šalju potpuno pogrešnog čovjeka. Krešo je nezaposleni biolog, posrnulog samopouzdanja i u bračnoj krizi. Film obiluje klasičnim zavrzlamama, neočekivanim obratima i hrpom smijeha, a svoju je premijeru imao na ovogodišnjem pulskom filmskom festivalu gdje ga je publika ispratila s oduševljenjem.

Koku je, čini se, i dalje nogomet najvažnija stvar na svijetu, a nadolazeći susret zloglasnih “Gusara” i Kokove ekipe “Zeleni Vrh” središnji događaj sezone. Zlatko i dalje svaki trenutak provodi čitajući knjige i prigovara Koku da je nezreo. Da dokaže suprotno, Koko mu priča o svojoj nesretnoj ljubavi prema zagonetnoj djevojci, tajnovitoj i čarobnoj poput junakinja Zlatkovih romana. Kokova nestašna sestra Marica, samozatajna prijateljica Ema i drska Melita imaju svoj bend - Kokova će ekipa na koncert...

Hotel Europa (za snimanje se koristio sarajevski Holiday Inn) priprema se za veliko europsko obilježavanje stogodišnjice atentata na nadvojvodu Franju Ferdinanda koji je počinio Gavrilo Princip. Tajming nije mogao biti gori: hotel je ostao bez sredstava, banka odbija kreditiranje, a radnici, bez plaća dva mjeseca, planiraju štrajkati.

“Smrt u Sarajevu” bit će bosanskohercegovački kandidat za nagradu Osacar, koja je već jednom završila u rukama Danisa Tanovića.

Utorak, 6. 9. 2016.

Srijeda, 7. 9. 2016.

Četvrtak, 8. 9. 2016.

Petak, 9. 9. 2016.

21. dani hrvatskoga filma Orašje 2016. 3. - 9. rujna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije