Preminuo Ante Slišković, glazbena legenda Širokog Brijega

Otišao je čovjek koji je cijeli živio za glazbu

02.02.2022.
u 16:46

Umro je čovjek koji je živio za glazbu, ali u pravom smislu riječi i živio glazbu, reći će svi koji su bolje poznavali pokojnog Antu Sliškovića. Napustio nas je Škuce, legenda širokobriješke glazbe. Rođen je 12. rujna 1937. u Širokom Brijegu, piše Večernji list BiH.
U rodnom gradu je završio osnovnu školu, a srednju glazbenu školu pohađao je u Splitu gdje je već kao srednjoškolac svirao u orkestru Hrvatskoga narodnog kazališta.

Nakon srednje škole upisao je Muzičku akademiju u Sarajevu na kojoj je diplomirao 1967. Za vrijeme studija svirao je u orkestru Radiotelevizije Sarajevo. Nakon obrazovanja vratio se u rodni kraj gdje je bio profesor glazbene umjetnosti u Gimnaziji fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu i istodobno vanjski suradnik na puhačkim odjelima u glazbenim školama u Posušju i Širokom Brijegu. Bio je dugogodišnji član KUD-a Matija Gubec i vodio zabavni orkestar, puhački orkestar i mušku klapu.

Koračnice i klapske pjesme

Otvaranjem širokobriješkog hotela Park angažiran je kao član glazbene postave orkestra Ero koji je pratio i najveće zvijezde zabavne i pop glazbe koje su nastupale u hotelu. Prve njegove skladbe nastale su još u srednjoj školi, a javnosti se predstavlja 1964. svojom koračnicom. Njegove klapske pjesme u svoj repertoar uvrstile su klape Mostar, Maestral, Poklisari i Zadranke. Neke od njegovih skladbi izvedene su na omiškom festivalu, tako je pjesma "Ima san tri cure" 1971. dobila drugu nagradu, a pjesma "S drugon curon ja sam draga bija" dobila je nagradu publike. Gajio je ljubav prema crkveno-duhovnoj glazbi i bio član zbora sv. Cecilije u Širokom Brijegu. Kao rezultat toga nastala je zbirka duhovne glazbe "Širokobriješka zvona", jedinstvena na području Bosne i Hercegovine. U ovoj zbirci nalaze se brojne crkveno-duhovne skladbe koje je uglazbio na tekstove širokobrijeških franjevaca i drugih Širokobriježana.

Glazbena obitelj

Profesor Ante Slišković svoju ljubav za glazbu prenio je i svojoj djeci Jošku i Diani, koji su također profesori glazbene kulture, dobitnici brojnih nagrada i priznanja. Obiteljsko glazbeno obrazovanje nastavlja i njegova unučad. Obitelj profesora Ante Sliškovića dobitnik je javnog priznanja Zlatna plaketa "Grb Grada Širokoga Brijega". ​Pokojni Oliver Dragojević i Ante su se poznavali od mladosti, pa je za vrijeme Domovinskog rata Oliver otpjevao Antinu skladbu "Zaljubljeni topnik". Skladba je objavljena na audiokazeti "Slavuji pjevaju" (Oliver i topnici) 1992. Posmrtni ostaci prof. Ante Sliškovića Škuce, bit će pokopani danas (srijeda), 2. 2. 2022. na mjesnom groblju Trn u Širokom Brijegu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije