Zbirka “Hortus Dei”

Pero Pavlović najplodniji pjesnik hercegovačkoga juga

29.12.2016.
u 09:00

Nisu ovo zlatna vremena za “kraljicu umjetnosti”, kako se nekada tepalo poeziji, ali, na sreću, ima onih koji za to ne mare, pišu, stvaraju, objavljuju…

Jedan od takvih svakako je neumski pjesnik Pero Pavlović kojemu je ovih dana iz tiska izišla nova stihozbirka “Hortus Dei”, odnosno “Vrt Božji”. Slučajan susret na jednom od lijepih čapljinskih trgova koji ukrašavaju palme bio je i prigoda za priču o novom djelu: “Ovih dana je izišla moja najnovija knjiga ‘Hortus Dei’, izdavač je Synopsis Zagreb – Sarajevo, koja će za koji dan biti dostupna i čitateljima”, započeo je Pero Pavlović, a zatim nastavio:

“Uglavnom, to je nastavak moga dosadašnjeg pjeva, knjiga je koncentrirana na ljekovito bilje mediteranskog područja, no, osim toga, ona donosi neke nove teme, to su prvenstveno Hercegovina, pa jedan broj ljubavnih uradaka, misaone, zatim povijesne pjesme, posvete kraljici Katarini Kosači. Imam i jednu posebnu pjesmu posvećenu sadašnjem Papi koji je posjetio BiH. Dakle, tematika je raznolika, s tim da je naglasak stavljen na ljekovito bilje mediteranskog područja”.

S obzirom na činjenicu da mu je “Hortus dei” već 33. djelo, pjesnika smo zamolili da kaže što ga vuče da piše i objavljuje, imajući u vidu da je to, barem u BiH, materijalno neisplativ posao.

“Na knjigama se ne može zaraditi, ali ima tu jedno duhovno zadovoljstvo, to je jedan duhovni poticaj. Pjesnički bih to kazao – drže me trave koje se svaki put iznova objavljuju, svakog proljeća dolaze novi izdanci, a koje su ovdje jednostavno zaboravljene, pa čak i oni stručnjaci koji ih proučavaju skoro da su na njih zaboravili. Dakle, sve se više otuđujemo od prirode, nekako smo sve više zaokupljeni nekakvim drugim temama, zatvorenim prostorom, internetom, drugim sredstvima komuniciranja… Vrlo malo komuniciramo s prirodom. Ako se gubi veza s prirodom, mislim da je to opasno”.

- Da se ne bi izgubila veza s prirodom, dobro dođu knjige Pere Pavlovića?

- Upravo ste dobro rekli.

- Hoće li biti neka posebna promocija najnovije zbirke?

- Pretpostavljam da hoće, to ovisi o izdavaču. Rekli su mi da hoće, tek sam dobio knjige prije koji dan, pa čekam vijesti u vezi s tim .

- Nadahnuće ne prestaje, trava ima…?

- Dakle, nastavljamo uhodanim putem!

Pero Pavlović počeo je objavljivati relativno mlad. Prvu knjigu “Plavi svirač” objavio je još 1979. Do rata je objavio ukupno tri zbirke pjesama, a njegovo plodno razdoblje započinje početkom trećeg milenija, kada je za samo desetak godina objavio petnaestak naslova. Pjesnik Pavlović rođen je 1952., živi i radi u Neumu...

Pjesničke radove povremeno objavljuje i u Večernjem listu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije