Susreti u neumu

Posveta fra Jeronimu Šetki, franjevcu i jezikoslovcu

26.04.2014., Zagreb - U Hypo centru predstavljena je javna nacionalna kampanja
25.09.2015.
u 06:30

U Neumu se održao XI. neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret "Fra Jeronim Šetka", hrvatski franjevac, jezikoslovac. Susret se održao u Osnovnoj školi kardinala Stepinca gdje se okupio veliki broj uvaženih književnika, znanstvenika, kulturnih djelatnika.

Mostovi suradnje

Inače, ovu vrijednu kulturnu manifestaciju organizira Neretvanska riznica umjetnina i inih vrijednosti, Hrvatska kulturna zaklada, Južnohrvatski ogranak DHK, Matica hrvatska Neum i Hrvatsko slovo. Pored Neuma, ovaj susret se održava i u Metkoviću, Pločama, Opuzenu i Čapljini. Time organizatori dokazuju kako uspješno graditi mostove suradnje i zajedništva između Hrvata koji žive s jedne i druge strane granice koja nas sve više razdvaja, umjesto da spaja.

Na susretu u Neumu sudjelovali su i izlagali književnik Stjepan Šešelj, fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, dr. sc. Vinicije Lupis, profesor, arheolog, Marinko Tomasović, te književnik iz Neuma mr. Pero Pavlović. Na samom početku manifestacije nazočnima se obratila i ravnateljica Osnovne škole kardinala Stepinca Neum Vera Konjevod, a kratko izlaganje imao je i neumski župnik dr. don Ivica Puljić.

Uime načelnika općine Neum dr. Živka Matuška i predsjednika Općinskog vijeća Neum Mirka Pavlovića, koji daju potporu održavanju ovih susreta, zahvalio je mr. Pero Pavlović.

"Naši hrvatski preci koji su živjeli na ovim prostorima uz rijeku Neretvu imali su svoje velikane i vizionare koji su svjetionici na uzburkanom moru naše teške i mučne povijesti. Često zatirani, proganjani i dijeljenji neopravdanim granicama uspjeli smo opstati na ovim hrvatskim prostorima zahvaljujući i tim našim velikanima kojih se sjećamo na ovim susretima. Njima dugujemo svu zahvalnost za duhovni i materijalni prosperitet našeg naroda", istaknuo je poznati neumski pjesnik i predsjednik Matice hrvatske Neum mr. Pero Pavlović.

Sjećanje na velikana

Ovogodišnji XI. neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret posvećen je fra Jeronimu Šetki koji je rođen u mjestu Desne 6. listopada 1909., a umro u Omišu 22. srpnja 1990.

Po završetku školovanja zaređen je za svećenika 1932. Studirao je slavistiku u Zagrebu i Krakovu te doktorirao na Filozofskom fakultetu. Bio je ravnatelj i magister klerika, kustod, generalni vizitator, i vicepostulator kauze blaženog Nikole Tavelića. Bio je urednik Vjesnika bl. Nikole Tavelića. Njegovo kapitalno djelo je "Hrvatska kršćanska terminologija".

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije