Roman o ljubavi, stradanju, emocijama, moralnim dvojbama

Pred čitateljima 'Tmornik' Slobodana Boškovića

14.07.2020.
u 13:08

Iz tiska je izašao novi roman banjolučkog pisca Slobodana Boškovića 'Tmornik', o kojemu u recenziji književnik Dobrašin Jelić ističe kako je knjiga isprepletena ljubavlju i stradanjem, emocijama i moralnim dvojbama.
"Novi roman,književnika Slobodana Boškovića,tematski i stilski pripada jednoj ekskluzivnoj sferi. U centru događanja je "Granica i Raskrsnica". Na njoj i oko nje odvijaju se i život,i rat i ljubav u punoj snazi i punim plućima. Granica razdvaja i spaja opustošenu zemlju "Tmornik", jer gdje postoje granice, pa bile one i najprirodnije, čim se poremeti ravnoteža, počinju sukobi i pravde više nema.

Glavni junak, Gorčin, složena je i neuhvatljiva ličnost. Ostali likovi o njemu najviše znaju po nagađanjima, pričanju i sjenkama. Rijetki su opisi ovog i drugih, a portretna deskripcija likova je manje data preko direktnog slikanja, a više putem predočavanja i psiholoških reakcija. O njemu se najviše saznaje već snagom unutarnjeg naboja koju je proizvela eksplozija dramsko - emocionalne jezgre čije su se čestice raspršile u maglu i prazninu. I upravo od takvih čestica života, sna i sjećanja, sadržan je umjetnički svijet ove Boškovićeve knjige,čiju koheziju drže nevidljive niti i spojevi.

Središnji fabularni tijek teško je uočljiv, a u njega se uključuje mnoštvo sporednih radnji i likova u vidu razgranatog i isprepletanog ponornog sliva svijesti. Prekidi u razvoju radnje su veoma česti, a u velikoj mjeri se primjenjuje retrospektivno kazivanje, nižu se iznenađenja i zapleti, nastaju neočekivani obrti i fabula dobija dramski karakter - među ostalim - značajnu ulogu imaju i naslijeđeni činitelji...

U središtu romana nalazi se više moralnih dilema, a iz njegovog umjetničkog svijeta nagovještava se mnoštvo poruka s općijim značenjem. U sklopu toga je i istina o zlom udesu doma, ognjišta  u takvom obitavalištu "domu vjetrova i ratova", jedino što se može bez ikakve sumnje očekivati jeste stradanje...

Ipak, ljubav bljesne kao iznenadna svjetlost, kao mogućnost izbavljenja u zemlji koja je na raskrižju, ili na međi na kojoj se sudaraju veliki a stradaju mali... Putovanje je ovdje jedan vid traženja smisla življenja i opiranja smrti... pokazalo se još jednom, kako je čovjekov život tren, a da je putovanje vječno... U ostvarenom stilističkom skladu ovog romana sudjeluju svi nivoi jezika", napisao je Dobrašin Jelić, recenzent 'Tmornika' književnika Slobodana Boškovića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije