Seminar folklora

Predstavljena bogata varoška i seoska tradicija Hrvata Središnje Bosne

03.08.2018.
u 13:32

U sklopu samog seminara polaznici su mogli pohađati jedan od četiri smjera, a to su: ples, tradicijska glazbala, tambure i gangu

U razdoblju od 26. do 29. srpnja u prostorijama EMAUS centra u Potocima kod Mostara održan je 7. seminar folklora Hrvata u Bosni i Hercegovini u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturnoumjetničkih društava u BiH.

Ovogodišnji seminar je protekao u znaku tradicijske kulture Hrvata Središnje Bosne. Predstavljena je izuzetno bogata varoška i seoska tradicija Hrvata ovoga kraja te su polaznici imali priliku učiti od poznatih i renomiranih predavača, ali i od ljudi koji su istraživali ovo područje i koji vrlo aktivno rade na očuvanju svog folklornog naslijeđa, javlja Katolički tjednik. 

U sklopu samog seminara polaznici su mogli pohađati jedan od četiri smjera, a to su: ples, tradicijska glazbala, tambure i gangu. Renomirana imena kao što su Jasmina Talam, Bojan Pogrmilović, Vjekoslav Martinić i Miroslav Šilić su prenijeli svoje bogato znanje na sve polaznike seminara, a pridružili su im se i istraživači terena Marica Filipović, Jure Miloš i Ivan Križanović.

Polaznici seminara imali su prigodu, između ostalog, upoznati se i sa tradicijskom kulturom Hrvata Busovače koju je prezentirao profesor Ivan Križanović, istraživač, publicista i voditelj folklornog sastava HKD Napredak Busovača. Ivan Križanović je s polaznicima seminara obradio plesnu tradiciju busovačkih Hrvata te narodnu nošnju Hrvata Busovače. Polaznici su zaplesali 12 narodnih plesova s područja Busovače te vidjeli nekoliko različitih varijanti narodne nošnje koja se nosila u busovačkom kraju, a sve na temelju knjige Busovačo, lijepa si k’o ruža – Narodni plesovi/igre, pjesme, nošnja i običaji Hrvata Busovače, autora Ivana Križanovića.

Seminar su pohađali polaznici iz raznih krajeva BiH, Hrvatske, Austrije, Njemačke i Švicarske. Ovogodišnji seminar je zaključen koncertom i revijom narodnih nošnji ispred župne crkve u Potocima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije