Ekoslikovnica Marije Mandić Grkeš 'Superheroj Petar i njegov Park prirode Blidinje' inspirirana fra Petrom Krasićem, utemeljiteljem i čuvarem hercegovačkog prirodnog bisera

Priča o Blidinju kroz fra Petrov lik kao pečat na djetinjstvo u planini

storyeditor/2024-01-22/krasic1.jpg
23.01.2024.
u 18:40

Autorica ističe to da je slikovnica edukativnog karaktera i ostavlja jaku poruku djeci, koja su budućnost, ali još snažniju odraslima kojima je Blidinje na srcu

U dvorani Narodne knjižnice u Širokom Brijegu i Galeriji Franjevačke kuće molitve u Masnoj Luci predstavljena je ekoslikovnica "Superheroj Petar i njegov Park prirode Blidinje" autorice Marije Mandić Grkeš. Ova zanimljiva slikovnica o temi lika i djela poznatog hercegovačkog franjevca fra Petra Krasića, utemeljitelja i čuvara Parka prirode Blidinje, izišla je u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Širokom Brijegu, piše Večernji list BiH.

Ilustrator ekoslikovnice je Pero Mihaljević. U programu predstavljanja u Širokom Brijegu sudjelovali su Gojko Jelić, Mirela Lovrić, Vesna Mandić, Vladimir Mikulić - Vava i autorica Marija Mandić Grkeš. Na predstavljanju u Masnoj Luci sudjelovali su fra Josip Vlašić, Marija Vukoja, Tomislav Zelenika, Vladimir Mikulić - Vava i autorica.

Trajni suvenir

Fra Petar Krasić kazao je da je iznimno sretan zbog objavljivanja ove ekoslikovnice. Tomislav Zelenika govorio je o važnosti toga da djeca upoznaju Blidinje, a Marija Vukoja ističe kako je ova ekoslikovnica trajni suvenir Parka prirode koji će biti podsjetnik i zahvala fra Petru. Marija Mandić Grkeš, Širokobriježanka koja s mužem i dvojicom sinova već 13 godina živi u Dubrovniku, profesorica engleskog jezika i književnosti, zaposlena je na Grudi u Konavlima, a Širokobriježani je zovu Maja.

- Iako mi je život na krajnjem jugu, uz more, ugodan i lijep, moje srce i duša uvijek su vezani uz kamen i krš moje cijele Hercegovine i ljudi u njoj. To je nešto što se nikad neće promijeniti, kamo god da me sutra život odnese. Sama ideja o slikovnici došla mi je u trenutku kada sam bila u dubrovačkoj bolnici i trebala donijeti na svijet svoga sina Miha. Napisana je krajem siječnja 2023. Jednostavno mi je došao trenutak kada sam htjela misliti na nešto lijepo i emotivno te svojim sinovima, i općenito djeci, ostaviti neki mali dio sebe, svoga iskustva i doživljaja. S obzirom na to da je sve što sam doživljavala i istinski živjela na Blidinju bilo zaista lijepo, lako sam to sve prenijela na papir. Svaka riječ je napisana s puno emocija, pa je i tijekom pisanja znala pasti koja suza jer neki ljudi, koji su me vezali uz tu planinu, više nisu uz mene, nego na nekom boljem i ljepšem mjestu. I njima u čast tu sam slikovnicu i posvetila. Moje djetinjstvo na Blidinju bez mojih baka, djedova, strica, mojih roditelja, rodbine i naših poznatih starih planinara ne bi bilo toliko ispunjeno bezbrojnim uspomenama. Za koji mjesec predložila sam svome prijatelju i susjedu Peri Mihaljeviću, koji je završio Umjetničku školu Luke Sorkočevića u Dubrovniku, ideju o ilustraciji i sigurna sam da rijetko tko ima ovako veliki talent za ilustraciju slikovnice. Pročitao je tekst slikovnice i vrlo brzo pristao biti ilustrator. Pero je tada bio u Berlinu, tako da smo zapravo surađivali online, pa je k tome sve još nevjerojatnije. Fascinantno je to kako je moje opise ilustracija u običnim riječima i sve ono što želim prikazati tekstom nevjerojatno ilustrirao. Poštovao je svaku moju želju i realizirao moja omiljena mjesta, kao i najdraže boje. Zanimljivo je da moj ilustrator nikad nije vidio Blidinje i tu našu planinu uživo, a napravio je čuda svojim ilustracijama kao da je živio našim životom gore. Ekstremno voli prirodu, životinje pa je tako i dio sebe i te ljubavi utkao. Potpisujem i potvrđujem jednu rečenicu koju je moj profesor Vladimir Mikulić rekao na promociji: "Bog je na Blidinju doslovno dodirnuo prstom i rekao: 'Tu će vam biti lijepo!'"

Autorica ističe to da je slikovnica edukativnog karaktera i ostavlja jaku poruku djeci, koja su budućnost, ali još snažniju odraslima kojima je Blidinje na srcu: - Nadam se da, bez obzira na to što sam na krajnjem jugu Hrvatske, ostavljam vječno svojoj Hercegovini dio sebe. Najsjajnija inspiracija za moju slikovnicu je fra Petar Krasić, franjevac čije sam propovijedi slušala svakog vikenda u planini. S njime smo moji roditelji i mi djeca uz svijeće slušali priče i naučili, kao i upamtili, nebrojiva iskustva i znanje koje je uvijek nesebično dijelio. Ponosna sam što mi je fra Petar Krasić na promociji u Masnoj Luci rekao kako je presretan što sam ovakvo nešto napisala i realizirala te mi je dao podršku za dalje. To mi je jako značilo i njegove riječi će uvijek biti kao jedan pečat da sam "položila" sve ono što me je kroz djetinjstvo učio i pokazivao svojim primjerom. Hvala mu na tome. Da nije bilo njega u velikom dijelu moga djetinjstva, ne bi bilo ni ove moje slikovnice. Lako je pisati o nečemu što doživite, posebno lijepo ako iza tih riječi stoje najljepše uspomene - ističe. Recenzentica Vesna Mandić naglašava da autorica, zrelošću žene i majke, u dječjoj slikovnici opisuje simbiozu čovjeka i prirode, citirajući Malog Princa: "Bitno je oku nevidljivo!" Vladimir Mikulić - Vava naglašava kako ova ekoslikovnica daje poticaj za daljnje čuvanje Blidinja kao blaga, kako je to svojim primjerom pokazao fra Petar.

Ljubav prenio na kćer

Gojko Jelić podsjetio je da je širokobriješki Ogranak MH podržao izložbu fotografija s motivima planinskih pojata, koje je sa suradnicima uradio Marijin otac Zdenko Mandić i dodao: "Ljubav prema planini Zdenko je prenio svojoj kćeri i zato nas nije iznenadio njezin poziv iz Dubrovnika i želja da budemo nakladnici slikovnice upravo s ovom temom."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije