Široki Brijeg: Iizložba „Prolaznik u vremenu“ Odeja Atića

Priče neispričane riječima ispričane – crtežima!

25.06.2021.
u 09:15

Franjevački muzej i galerija na Širokom  Brijegu nastavlja svoju bogatu izložbenu aktivnost. U srijedu, 30. lipnja, s početkom u 19 sati u ovoj renomiranoj galeriji bit će otvorena izložba „Prolaznik u vremenu“ umjetnika Odeja Atića iz Mostara. O Atićevim djelima koja će biti izložena povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar ističe: „Crtež je glavno izražajno sredstvo Odeja Atića. Crtežom prenosi široku paletu emocija i raznolikost tema, a u tehničkom i emocionalnom smislu ima jasan, siguran i definiran izraz. U svojim radovima ide od jasnog i preciznog do dinamičnog, ekspresivnog crteža, kojim u par brzih poteza definira volumene, a opet u trenu polazi u točkaste,  apstraktnije oblike u kojima se crtež potpuno gubi svodeći se na na tisuće nasomučnih točki. Upotreba boje, ako je ima, obično je bikromatska i služi kao pozadina te nikad crtežu ne oduzima primat.“

Odej Atić o nastanku svojih crteža kaže: „Kretanje radnje počinje iz mašte, povezujući se s događajem ili sjećanjem koje postaje dijelom priče neispričane riječima već isključivo likovima, teksturama. Svaka nova radnja obično počinje crtanjem lika koji je pokretač ostalih događaja. Po meni, stvari koje se nisu dogodila u stvarnom životu imaju priliku biti ispričane crtežom zamišljenim slijedom događaja kako bih ja ili netko drugi htio da se to dogodi.“ Izložba će biti otvorena do 30. srpnja.    

Odej Atić rođen je u Mostaru 1988. godine. Završio je Srednju umjetničku školu Gabrijela Jurkića u Mostaru, a Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2011. godine u klasi Mire Petrica. Dobitnik je nagrade Federalnog ministarstva  obrazovanja i znanosti iz oblasti grafike.      

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije