Likovni simpozij

Projekt PULS u Posavini pokazuje moć umjetnosti

30.07.2022.
u 10:03

Susret sa živopisnim pitomim posavskim mjestom Garevac, nadomak Modriče, znači susret izvornom ljepotom prirode i okoliša. Upravo u takvom prostoru HKD Napredak locirao je Centar za kulturu dijaloga simboličnog imena "Otvorena kuća", mjesto okupljanja povratnika i mještana, koja je izrasla u zakladu Otvorena kuća.

"Vrata Bosne"

Zaklada je okupila umjetnike jer najljepše je, kažu nam, u takvom prirodnom ambijentu stvarati umjetnička djela. Artistički povratak u prostor Bosanske Posavine pokazuje hrabrost i odgovornost kakvu samo umjetnici mogu imati. Projekt PULS u Posavini pokazuje svu moć umjetnosti koja je u Garevcu i ove godine progovorila vlastitim kreativnim jezikom koji nije moguće vezati političkim dekretima ili ograničiti zidovima bilo koje vrste.

- Zaklada Otvorena kuća koja djeluje u Garevcu nastala je kao pokušaj očuvanja identiteta jednog naroda u nestajanju na tim prostorima uz poštivanje svih drugih naroda s čijim se kulturnim otiscima preplićemo dijeleći zajednički zavičaj. Kao i prijašnjih godina, PULS je i ove godine, od 24. do 31. srpnja 2022., pod umjetničkim vodstvom dr. art. Josipa Mijića okupio već afirmirane akademske likovne umjetnike koji u Otvorenoj kući stvaraju umjetnička djela i istražuju moć umjetnosti. Tema ovogodišnjeg simpozija je "Likovna umjetnost u digitalnom dobu", objašnjava voditeljica projekta Slavica Lukač.

Sudionici PULS-a 2022.: Jasmina Runje iz Dubrovnika, Goran Kujundžić iz Darde kod Osijeka, Marko Šošić iz Vinkovaca, Borislav Božić iz Rijeke, Renata Papišta iz Sarajeva, Robert Bartel iz Mostara, Ivan Bogović iz Vinkovaca, Lorena Šimić iz Zagreba i Josip Mijić iz Širokog Brijega nastavljaju stvaralački niz 19 autora i autorica sa 108 umjetničkih radova dosadašnjih sudionika PULS-a. Uz stvaralački i istraživački dio projekta PULS-a, sudionici svake godine posjete i središta hrvatske duhovnosti na širem području Bosanske Posavine. Kraj likovne kolonije bit će u znaku obilaska Franjevačkog samostana u Tolisi pod čijim je krovom i Muzej "Vrata Bosne". Planiran je također posjet prvoj u BiH ljevaonici umjetnina "Jurkić" koju je otvorio u rodnoj Donjoj Tramošnici akademski slikar s adresom u Zagrebu Anto Jurkić, kao primjer povratka života u taj povratnički posavski kraj.

Značaj projekta

Organizatori smatraju PULS posebno dalekosežno značajnim projektom koji odražava njihovu težnju za duhovnom i kulturnom revitalizacijom Bosanske Posavine, promocijom kulture i zbog toga organizatori smatraju PULS posebno dalekosežno značajnim projektom koji odražava težnju organizatora za duhovnom i kulturnom revitalizacijom Posavine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije