Posavina

Projekti HMI-ja Zagreb kao što su filmska radionica i “Stvaranje kazališta” daju priliku za kreativnost mladih

04.09.2021.
u 10:35

Mladi su budućnost, pa i u svijetu glume. Ivo Gregurević nije se štedio da bi pomagao svakom mladom umjetniku. Kada se trebala opredijeliti za glumačku akademiju, pomogao je i mladoj Josipi Oršolić iz Tolise. Danas Josipa već treću godinu samostalno kroči tim teškim, ali ljubavlju ispunjenim putem glume u kazalištu.

Nakon završene akademije u Osijeku, već treću godinu u Zagrebu radi kao slobodna umjetnica, iako je već s profesionalnim produkcijama počela iz studentskih dana. Radila je niz projekata, predstava u Zagrebu, velike ulične predstave u Poljskoj. Kao i njezin najveći glumački uzor Ivo Gregurević, svoj rodni kraj ne zapostavlja. Vodi radionice, režira kazališne predstave, vodi najvažnije kulturne manifestacije.

Ivo inspiracija

- Nikada neću zaboraviti kako je Ivo svake godine dolazio doma da me osobno pozove na Dane filma i objašnjavao mi što me čeka na tom putu glume, savjetovao me za prijamni na akademiji, dao vjetra u leđa mojim snovima da postanem glumica. Nisam stalno zaposlena ni u jednom kazalištu, već lepršam od jednog do drugog kazališta i projekta.

Angažirana sam i u kazališnoj udruzi “Tragači” Zagreb, ali povremeno me angažiraju. Trenutačno u Vinkovcima radim u dvjema predstavama i u Požegi u jednoj. Jako volim posao na sinkroniziranju crtića, a povremeno održavam lutkarske i glumačke radionice za osnovce. Sve to radim bez menadžera. Sami se borimo kao slobodni glumci. Nema nitko tko ti čuva leđa, sve moraš sam, pozivati, prijavljivati se, natjecati, boriti se i uspjeh je tim veći. Unatoč svemu, ja sam zadovoljna kako teče moj put koji u najvećem dijelu obilježava kazalište. Prihvaćam ga takav kakav jest i pokušavam iz njega izvući ono najbolje - kaže nam Josipa.

Luka Kuzmanović akademski je glumac koji je pomagao u radu i asistirao u vođenju filmske radionice u Orašju koja je iznjedrila drugi kratki film u Orašju. - Ovo je odlično iskustvo, ne samo druženja s polaznicima radionice već i s domaćinima. Ovakav projekt osobito je dobar za sve one koji žele nešto više naučiti o svim procesima stvaranja filma, osobito one koji žele upisati akademiju jer se praktično sve uči - objašnjava Kuzmanović. Sara Horvat i Oton Fratrić iz Zagreba došli su u Orašje kako bi bili dijelom filmske radionice.

- Bilo je super, a ja sam osobito puno naučila o montiranju filma i kamerama - kaže Sanja. Oton pak želi upisati akademiju glume. - Mene najviše zanima gluma. Ivan nam je tako dobro objasnio kako sve ide na filmu od početka do finalne izrade, a Luka je otkrio sve finese glume i kako postići potpunu prirodnost i najbolji nastup. Imao sam priliku ovdje u Orašju upoznati puno glumaca i redatelja pa sve zajedno za mene predstavlja odlično iskustvo. Volio bih ga još više proširiti pa se nadam ponovnom dolasku u Orašje - kaže Oton.

Na posavski filmski događaj iz Hercegovine su stigli Karlo Madžar i Sonja Grgić. Vidno sretni što su bili dio filmskih događanja poručuju kako će se uvijek rado odazvati pozivu organizatora.

Karlo kaže kako nije prvi put u Posavini jer je već imao kazališno predstavljanje sa svojom trupom, a Orašje mu ostaje kao važna filmska destinacija u koju će se rado vraćati. Među mladim filmašima iz Posavine bili su Ana Rukavina (Domaljevac) i Nina Ivanović (Orašje).

Glavni lik novog filmskog uratka “Hotel Romantique” je Josip Arlović iz Tolise koji iza sebe ima već niz odigranih predstava, ali i nagrada. Predstavio je u najboljem svjetlu svoje glumačke potencijale. - Već od srednje škole zanimale su me kamera i gluma. Na Vila Film Festu osvojio sam kao redatelj filma “Pola meni, pola meni” prvu nagradu i zlatnu kameru kojom smo snimali upravo ovaj film na filmskoj radionici. To su odlični učinci koji su vidljivi kada se da potpora mladima. Pomogla mi je i Hrvatska matica iseljenika s projektom “Stvaranje kazališta” jer sam dosta naučio o glumi, kazalištu, filmu, uopće umjetnosti - ističe Josip.

Mladi i kreativni

Na kraju je dojmove o radu s mladim filmašima u okviru filmske radionice u najkraćem sažeo voditelj i redatelj Ivan Mokrović. - Kako drugačije ih ocijeniti nego da su odlični kada se ima ovakva divna, mlada i inspirativna ekipa koja je upijala jednostavno sve o filmu. Željeli su i uspjeli u tome da za šest dana doznaju puno toga o svijetu filma, ne samo kroz teoriju već i praktično. Kao i prošle godine, bilo je predivno s njima raditi, družiti se, surađivati i stvoriti nešto kreativno - zaključuje Mokrović i poručuje: - Vidimo se u Orašju na trećoj filmskoj radionici i 27. DHF-u “Ivu Gregurević”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije