22. Dani hrvatskog filma u Orašju

Rekordan broj gostiju i posjet projekcijama

09.09.2017.
u 10:00

Orašje obasjano posebnim festivalskim svjetlima i raskošnim vatrometom uz elitu hrvatskog glumišta, bilo je proteklih dana praznik za oči. Filmom “Anka” redatelja Dejana Aćimovića večeras se završava 22. po redu oraški filmski festival. Ponovno je podignuta ljestvica festivalske uspješnosti.

Prema mnogim reakcijama, kako gostiju tako i Posavljaka, ovo je dosada bio najposjećeniji festival, kako filmaša, tako i visokih uzvanika. Svake večeri puna oraška kinodvorana potvrđuje opravdanost postojanja manifestacije. U cijeli filmski dekor odlično se uklopio i hotel Navis uz obalu Save, koji je dao poseban obol velikoj festivalskoj fešti kakvu mogu poželjeti i velika kulturna središta.

Mladi vole film

–Naš najveći uspjeh, tvrdi organizacijski dvojac glumac Ivo Gregurević i Iljo benković, jest posjećenost kinima jer to je ono zbog čega festival i postoji. Kada vidimo žamor ispred kinodvorane i uđemo unutra, a zapravo nema više mjesta pa se sjedi i između redova, to je praznik za naše oči jer radimo pravu stvar, kaže Benković.

Gregurević također obilazi kinodvoranu, onako neprimjetno, tek da osjeti bilo publike koja još uvijek najviše reagira na njegovu pojavu u filmu.

- Posebno me raduje što su brojni oni najmlađi, to je naša budućnost i kada odgajamo tako mladu publiku, onda sam siguran da kino ima budućnost kao i domaći film, kaže nam Ivo. A što se tiče uspješnosti festivala, organizacijski dvojac smatra da je ponovno podignuta letvica festivalske uspješnosti.

Novi festival ponovno će biti novi izazov jer će biti u novoj dvorani, s novim scenarijem koji je ove godine nadmašio sve prethodne originalnim stihovima Benkovića.

- Nakon završetka ovog festivala odmah smišljamo neke nove načine kako obradovati goste i našu vjernu publiku koja dolaskom u kino dvoranu potvrđuje da ovo što radimo ima pozitivan odjek, smatra Benković.

Umjetnici umjetnicima

– Zbog naglašenog zanimanja mladih za filmsku umjetnost, planiramo organiziranje više pratećih sadržaja festivala od raznih filmskih radionica, edukacija o stvaranju filma i sl., ali sve ovisi o financijskim mogućnostima.

Ove smo godine napravili odličnu slikarsku koloniju pod motom “Slikari filmašima”, čiji je ukupan fundus slika zapravo išao kao dar prijateljima festivala.

Nažalost, poplava nam je odnijela najveći broj sakupljene građe o povijesti festivala, pa i na tome radimo kako bi za jubilarni 25. festival tiskali i fotomonografiju. No, pred nama je godina dana u kojoj ćemo, nadam se, poraditi na obogaćivanju festivalskih sadržaja, zaključio je u ime Organizacijskoga odbora Benković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije