novi projekt

Sarajevo Film Festival dobiva novi crveni tepih s elementima iz 1930.

06.07.2019.
u 09:41

Abdulah Skaka i Mirsad Purivatra predstavili su u Vijećnici zajednički projekt, zahvaljujući kojem će od ove godine filmske zvijezde šetati bosanskim ćilimom

Direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Mirsad Purivatra i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka predstavili su u Vijećnici zajednički projekt, zahvaljujući kojem će od ove godine filmske zvijezde na SFF-u šetati bosanskim ćilimom.

Direktor SFF-a Purivatra kazao je novinarima da je novi crveni tepih spoj tradicionalnog i suvremenog, a od ove godine bit će postavljen ispred Narodnog pozorišta Sarajevo u čast filmskim autorima, umjetnicima i publici.

Jedinstven trenutak

- Sretni smo da ćemo za jubilarno izdanje Festivala imati novi crveni tepih. Inspiriran je i napravljen s poštovanjem i ljubavlju prema tradiciji. Vjerujemo da će novi crveni tepih biti jedinstven trenutak za sve one koji dođu na 25. Sarajevo Film Festival. Zahvalni smo Gradu Sarajevu i gradonačelniku za podršku u provedbi tog projekta. Novi crveni tepih proslava je dosadašnjih zajedničkih uspjeha, ali i putokaz za budućnost - za Festival, Sarajevo, našu publiku i filmsku umjetnost - izjavio je Purivatra. Naglasio je da je cijela priča nastala na prošle godine, a s obzirom na to da većina festivalskih fotografija s manifestacija ovog tipa u svijet ode s “red carpeta”, odlučili su da sarajevski bude jedinstven.

- Ćilim se radi u Njemačkoj i nadamo se da će nas više godina služiti - naglasio je Purivatra, prenose agencije.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ističe da drugu godinu zaredom Grad Sarajevo daje značajan financijski doprinos koji Sarajevo Film Festival zaslužuje.

- Grad Sarajevo dio je Sarajevo Film Festivala, a Sarajevo Film Festival je dio nas. Mi se iskreno osjećamo kao dio tima koji je za 25 godina napravio novu vrijednost koja se cijeni na svjetskoj sceni. Znamo da neke ranije administracije nisu to prepoznavale i smanjile su sudjelovanje Grada, ali već drugu godinu zaredom Grad Sarajevo daje značajan financijski doprinos koji Sarajevo Film Festival zaslužuje. Međutim, to nije jedino što smo spremni uraditi. Projekt bosanskog ćilima za Sarajevo Film Festival primjer je talenta i kreativnosti u promociji naših trajnih vrijednosti. Mi se iskreno osjećamo kao dio tima koji je za 25 godina napravio novu vrijednost koja se cijeni na svjetskoj sceni – naglasio je Skaka.

Opsežno istraživanje

Nakon opsežnog istraživanja bosanskohercegovačkih ćilima iz zbirke Zemaljskog muzeja BiH, kreativni tim Sarajevo Film Festivala za novi izgled crvenog tepiha bio je inspiriran elementima s ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine. Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. kolovoza pod pokroviteljstvom UNESCO-a, pod motom “Sarajevo, mon amour”.

Članovi žirija natjecateljskog programa 25. SFGF-a su redatelj i scenarist Ruben Östlund (predsjednik žirija), Bero Beyer, Funa Maduka, glumica Jovana Stojiljković te redateljica Teona Strugar Mitevska.•

Ključne riječi
SFF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije