Izložba Ivane Ćavar "Boje moje vjere"

Slikarica koja svojim radovima obogaćuje suvremeno slikarstvo

29.06.2021.
u 12:04

U samostanu hercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi ljubitelji likovne umjetnosti mogu pogledati izložbu slika akademske slikarice Ivane Ćavar. Izložba pod nazivom “Boje moje vjere” bit će otvorena do 5. srpnja, piše Večernji list BiH.

Snažna i postojana

O spomenutoj izložbi Milan Bešlić, hrvatski likovni i književni kritičar i esejist, kazao je: - Imao sam priliku pratiti autorski razvoj Ivane Ćavar od njezinih studentskih dana, pa stoga mogu ovom prigodom reći na kojim je vrijednostima izgrađivala svoj habitus. Diskretna je, snažna i postojana u svojoj vjeri u Krista, kojoj je posvetila svoje cjelokupno stvaralaštvo. I doista se radujem što mogu govoriti o takvoj autorici. Već svojim dosadašnjim slikarskim djelom Ivana se Ćavar ugradila u jedan veliki sustav kršćanskoga, konkretno katoličkoga teološkoga utemeljenja u onoj vjeri koja se sačuvala u duhu i našem nacionalnom identitetu, čineći nas Hrvate čvrstima u toj vjeri i, kao takvima, braćom svih ljudi, kozmopolitima. To je i likovni jezik koji je po svojoj naravi univerzalan i kozmopolitski. Onoga trenutka kada su isusovci utemeljili barokni slog, pokrenuli su ogromnu pokretačku energiju kojom su napravili i prvi europski prekomorski skok oblikujući univerzalni i svjetski likovni govor kršćanskoga nadahnuća. Likovni se jezik ostvario upravo u tome mediju: arhitekturi, skulpturi, crtežu - u kojemu se zapravo počela obnavljati naša duhovnost i kultura našega naroda, Croatia Rediviva i Divina, obnovljena u duhovnim vrijednostima i duhovnome jeziku. Ivana Ćavar, svjesna te činjenica, usustavljuje se svojim djelom u taj golemi kršćanski opus koji danas zovemo sakralna umjetnost.

Kada bismo samo jednom rečenicom bacili retrospektivni pogled na povijest umjetnosti Europe, vidjeli bismo kako je ona u svome habitusu, u svojoj naravi, sakralna, kako je ta povijest vjerna nositeljica kršćanskih vrijednosti, počevši od velikih slogova romanike, renesanse i baroka, i sve do u naše dane. Činjenica je, dakle, da neugasiva energija duhovnosti dolazi iz kršćanske vjere, koju možemo u tome kontekstu promotriti u djelima brojnih autora, kao i u recentnom izboru slika iz slikarskoga djela Ivane Ćavar, koje se predstavlja u ovom izložbenom prostoru. Iz ovoga duhovnog, slikarskoga i likovnoga djela Ivane Ćavar, točnije, iz slike u sliku pokazuju se upravo te vrijednosti, nadasve vrijednosti osobe koja znalački kistom komponira čvrste strukture u jednoj zatvorenoj likovnoj kompoziciji. Iz samoga medija iščitava se druga njezina značajka, a to je ona koja govori kako je riječ o osobi koja govori ne samo u mediju, dakle, slikarski, nego i likovnom kulturom, te da je ta druga sastavnica prožeta kršćanskom duhovnošću. Može se primijetiti kako je na svakoj od slika dominantna figura Isusa Krista u njegovu ljudskom značenju, u tijelu. Nastojao sam, od slika koje su ovdje prispjele, svojim izborom za izložbeni prostor, postupkom redukcije naglasiti činjenice koje slikarski i likovno oblikuju temeljnu odrednicu Ivane Ćavar. Naime, htio sam svojim izborom slika jasnije pokazati njezinu stvaralačku preokupaciju, da je to sam Krist, da je On temelj naše vjere i temelj njezina nadahnuća, ishodište i izvorište njezina slikarskoga djela. Na zidnoj plohi postavljen je križni put sa svim postajama, otkrivajući svakom slikom slikarsku dovršenost djela i dovršeno, iz postaje u postaju, kršćansko načelo same vjere. To nam načelo kazuje kako Krist pod križem ustaje nositi dalje svoj križ i da mi, kad padnemo pod križem svojega života, ne ostanemo dolje, nego ustajemo snagom svoje vjere u Krista i pobjednički nosimo svoj križ. Dakle, svakim padom pod križem On se pobjednički diže k svojemu nebeskom Ocu. Tonski usklađeno, Ivana Ćavar suptilno naglašava kristološku energiju jer to je vjera koju On sa sobom nosi, Krist je ta energija života, uskrsnuće.

Ova izložba je i koncipirana tako da naglasi upravo to po čemu Ivana Ćavar unosi osobne vrijednosti, koje su obogatile opus suvremenoga hrvatskoga slikarstva, vrijednosti koje se pokazuju iznimno vitalnima. Činjenica je da danas možemo mirno ustvrditi kako postoji veliki broj suvremenih hrvatskih umjetnika, slikara i kipara, crtača i grafičara kojima je nadahnuće Krist, kojima je nadahnuće naša vjera.

Kršćanska tradicija

Ohrabruje nas činjenica da je Ivana Ćavar baštinica te kršćanske tradicije, nasljedovateljica tih vrijednosti, da u svojemu vremenu daje toj tradiciji dragocjen i prepoznatljiv vlastiti prinos svakim svojim autorskim djelom, likovnim i slikarskim.

Ćavar je diplomirala slikarstvo na ALU-u u Zagrebu 1999. u klasi profesora Vasilija Jordana. Magistrirala je 2005. na Ars Sacra na ALU-u u Širokom Brijegu. Izlagala je na dvadeset samostalnih i više od stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Njezin prepoznatljiv slikarski izraz pastelnih tonova likovno opisuje intimne krajolike, a za posebno senzibilan crtački rukopis tri je puta nagrađivana prestižnim nagradama “Collegium Artisticum” (2006., 2009. i 2011. godine) na godišnjim izložbama ULUBiH u Sarajevu. Radi kao docentica na ALU-u u Širokom Brijegu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije