U selekciji studentskog filma na 67. Pulskom filmskom festivalu premijerno će se prikazati film “Matura”

Snažan prikaz osjećaja traženja i pogubljenosti cijele jedne generacije

31.08.2020.
u 12:47

U okviru 67. Pulskog filmskog festivala u selekciji studentskog filma, u srijedu, 2. rujna, premijerno će biti prikazan film “Matura”, drama o odrastanju, filmsko ostvarenje studenata Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu. Redatelj filma Gvozden Ilić, student filmske i TV-režije na FDU, koji iza sebe ima nekoliko kratkih filmova, dokumentaraca, glazbenih spotova i reklama, kaže da je “Matura” generacijski portret koji stilski hoda između realizma i stilizirane moderne bajke.

Ponosni na selekciju

- Maturalna večer služila nam je kao simbolička prekretnica i kraj razdoblja odrastanja gdje umjesto da možemo staviti točku na jednu fazu našeg života, sve ponovo djeluje zamućeno i neriješeno. Taj osjećaj traženja i pogubljenosti jedne cijele generacije htjeli smo dočarati kroz odnos troje najboljih prijatelja i nadamo se da smo uspjeli. Film se najviše tiče naše generacije i mislim da će s njom najbolje iskomunicirati i da će publika na Pulskom festivalu razumjeti tu generacijsku poruku koju smo pokušali prenijeti na filmsko platno - kaže Ilić. Ističe da je posebno ponosan što je film ušao u selekciju Pulskog festivala jer je riječ o festivalu s najdužom tradicijom na ovim prostorima i najjačom konkurencijom.

“Mislim da ovaj film najbolje komunicira s publikom u auditoriju na live projekciji i drago mi je što će baš na Pulskom festivalu to i dobiti”, kaže Gvozden Ilić, student sada već 4. godine režije na FDU u Beogradu. Pisac scenarija Vida Davidović, također student FDU u Beogradu, ističe da film “Matura” šeće između nježne priče o odrastanju (koliko je moguće da odrastanje bude nježno) i surove priče o patologiziranim ljubavnim odnosima u stoljeću rušenja normi, konvencija i smisla. “Pokušala sam napisati modernu bajku u vremenu kada se čini da nema vremena za bajke, jer ljubav postaje najsubverzivnija tema. Tako je i naša bajka iskrivljena i na kraju to i nije baš bajka, već ono što ostane kada nas iznevjere maštanja. Pokušali smo progovoriti uime jedne generacije koja se teško snalazi u općem rasulu društva i vremenu u kojem i ljubav gubi smisao, a odrasli smo na Disneyjevim crtićima.

Njihove misli s publikom

Gvozden i ja zajedno smo radili na scenariju i krajnji proizvod je film koji ga je potpuno ispratio. Naša želja je da ovaj film iskomunicira s našom generacijom koja će ga osjetiti i koja će se prepoznati u univerzalnoj priči koja se svih nas tiče”, kaže Vida Davidović, kojoj odlazak na Pulski festival predstavlja veliku nagradu i posebnu čast za cijelu ekipu “Mature”. Vidi, Gvozdenu i cijeloj ekipi filma žao je što neće moći “pratiti” svoj film u Puli, zbog oteženih uvjeta kretanja zbog pandemije koronavirusa, ali njihove misli i srca ovih dana su, kažu, s publikom i sudionicima Pulskog festivala.

Ekipa filma “Matura”: režija: Gvozden Ilić | scenarij: Vida Davidović | fotografija: Jana Andjić | montaža: Kruna Kablar | originalna glazba: Sitzpinker | uloge: Ivana Zečević, Pavle Čemerikić, Pavle Mensur, Iva Ilinčić, Miljana Kravić | producent: Savina Smederevac, Kosta Ilić | škola: Fakultet dramskih umjetnosti, Beograd, Srbija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije